2 mei 2017 - 2 min leestijd

Luchtbellen in kaas inspiratie voor ontwikkeling industriële 3D X-ray scanner

TNO heeft de afgelopen jaren voor de kaasindustrie met succes een industriële 3D X-ray scanner ontwikkeld voor de kwaliteits-bepaling van kazen om onvolkomenheden en luchtbellen te lokaliseren. De opgedane kennis hebben ze recent toegepast bij een aantal metaalgieterijen voor analyse op met name inwendige defecten/onvolkomenheden bij gietstukken. Op 13 oktober zal TNO in samenwerking met de branchegroep MGB de resultaten van het project presenteren aan alle geïnteresseerde gieterijen in Nederland.

 

Producten, waaronder metalen gietstukken, worden veelal op uitwendige eigenschappen beoordeeld. Hierbij worden dus zaken die of net onder het oppervlak liggen of zich geheel in het inwendige liggen niet opgemerkt. Bij toepassing van producten met inwendige defecten/onvolkomenheden kunnen dus later bij de bewerking van deze producten problemen ontstaan. Dit kan zich uiten in niet deugdelijke constructies, of producten die na het bewerken visueel niet aan de eisen voldoen. Toepassing van 3D röntgen kan hiervoor een oplossing kunnen bieden. Met deze techniek is het namelijk mogelijk om in-line, dus tijdens het productieproces, het inwendige van producten te screenen op mogelijk aanwezige scheuren of luchtinsluitingen.

 

Cluster

In de afgelopen periode heeft TNO samen met een aantal MGB gieterijen, zoals Donk Industries BV uit Lopik en Wolders’ Metaalgieterij uit Steenbergen maar ook met Nefit Industrial uit Deventer, de opgedane expertise getoetst en toegepast in het gietproces bij de metaalgieterijen.

Voorwaarde bij een Technology Cluster project is dat de opgedane kennis beschikbaar wordt gesteld aan de Nederlandse industrie. Vandaar dat TNO op 13 oktober a.s. de resultaten van het project zal presenteren.

 

 

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden