23 februari 2022 - 3 min leestijd

Maakindustrie kreeg in 2021 de meeste cyberaanvallen te verduren

De maakindustrie heeft wereldwijd de meeste cyberaanvallen gehad in 2021. Bijna een kwart van de bedrijven werd aangevallen. Productiebedrijven die problemen kregen met hun supply chain werden op deze manier onder druk gezet om losgeld te betalen. Dat blijkt uit de IBM X-Force Threat Intelligence index. De index brengt nieuwe trends en aanvalspatronen in kaart.

IBM Security X-Force zag het afgelopen jaar een toename van 33 procent in cyberaanvallen. Maar liefst 47% van de cyberaanvallen werd veroorzaakt omdat organisaties hun patchbeheer niet goed op orde hadden. Phishing is over het algemeen nog steeds de meest voorkomende oorzaak van cyberaanvallen. Maar liefst 44 procent van de ransomware aanvallen konden zo succesvol worden uitgevoerd. Het rapport beschrijft hoe cybercriminelen ransomware organisaties ‘gijzelden’ en zo wereldwijde supply chains verder konden belasten. Met name de industrie (23%) werd het meest aangevallen en kreeg meer ransomware-aanvallen te verduren dan enige andere sector. Productie organisaties die problemen kregen met hun supply chain werden op deze manier onder druk gezet om losgeld te betalen.

De belangrijkste punten van het rapport zijn:

  • Ransomware-bendes overleven takedowns – Ransomware bleef de belangrijkste aanvalsmethode die in 2021 werd waargenomen. Ondanks de grote hoeveel takedowns zagen de onderzoekers ransomware groepen terugkomen doordat er continue nieuwe aanpassingen werden gemaakt aan de ransomware. Volgens het rapport is de gemiddelde levensduur van een ransomware-groep 17 maanden voordat ze worden stilgelegd of ontmanteld.
  • Kwetsbaarheden onthullen zwakste punt van bedrijven – X-Force onthult dat ongeveer 50% van de aanvallen in Europa, Azië en MEA worden veroorzaakt door niet-gepatchte kwetsbaarheden in software.
  • Vroegtijdige signalen van een cybercrisis in de Cloud – Cybercriminelen leggen de basis voor aanvallen op Cloud-omgevingen. Er werden 146 procent meer nieuwe Linux ransomware waargenomen en daarnaast waren er vorig jaar ook meer aanvallen gericht op Docker. Dit maakt het voor cybercriminelen eenvoudiger om Cloud-omgevingen voor kwaadaardige doeleinden te gebruiken.

Record

Het rapport van X-Force benadrukt een record in het aantal kwetsbaarheden. Het afgelopen decennium werden meer dan 146.000 kwetsbaarheden waargenomen. Bij industriële controlesystemen was er een toename te zien van maar liefst 50 procent. De onderzoekers verwachten dan ook dat de hoeveelheid kwetsbaarheden blijft toenemen, gezien organisaties steeds meer zijn gaan digitaliseren vanwege de pandemie.

Tegelijkertijd maken cybercriminelen dankbaar gebruik van kwetsbaarheden. X-Force zag vorig jaar een stijging van 33% aan kwetsbaarheden, waarbij de twee meest gebruikte kwetsbaarheden bestonden uit veel gebruikte bedrijfsapplicaties, zoals Microsoft Exchange en Apache Log4J Library. De uitdaging van bedrijven om kwetsbaarheden te beheren, blijft toenemen naarmate de digitale infrastructuur zich uitbreidt en bedrijven worden overspoeld met audit-en onderhoudeisen. 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden