28 april 2021 - 2 min leestijd

‘Manufacturing: the future is circular’ inspireert om circulair te ondernemen

Holland Circular Hotspot en het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie (UPCM) lanceerden op 8 april tijdens de InnovatieExpo de publicatie ‘Manufacturing: the future is circular’. Met deze publicatie delen ze inzichten en voorbeelden uit Nederland. Ze willen daarmee de maakindustrie over de hele wereld inspireren om aan de slag te gaan met circulair ondernemen.

Freek van Eijk (directeur Holland Circular Hotspot) overhandigde de publicatie aan Harald Tepper (Philips) en Rick Veenendaal (manager Circulaire Economie bij Ahrend). Zij representeren de Nederlandse Circulaire Maakindustrie met internationale ambities. Nederland staat wellicht niet bekend als grote speler in de maakindustrie, maar heeft echt een leidende positie in de circulaire maakindustrie, zo meldde Van Eijk tijdens de InnovatieExpo. De publicatie geeft een 20-tal concrete Nederlandse voorbeelden en is daarmee een oproep aan andere landen om aan te haken.

Internationale samenwerking

Ethische smartphones, multifunctionele kinderwagens, modulaire kantoormeubels, gereviseerde melkrobots en MRI-scanners, circulaire windmolens en fietsabonnementen: de Nederlandse maakindustrie biedt volop inspirerende en grensverleggende innovaties voor een circulaire economie. Internationale samenwerking is niettemin belangrijk om de overgang naar circulair ondernemen voor elkaar te krijgen en te versnellen. Circulair ondernemen moet dus internationaal worden aangepakt, want er zijn nog de nodige barrières.

Voorbeelden

De publicatie, met een voorwoord van Philips’ CEO Frans van Houten, begint met de belangrijkste ecologische beperkingen en uitdagingen waarom de maakindustrie circulair moet worden. 20 voorbeelden – van start-up tot multinational – laten de belangrijkste circulaire strategieën en oplossingen zien, die door de industrie zijn ontwikkeld. Manufacturing: the future is circular presenteert 6 sleutelprojecten waar Nederland de komende jaren aan gaat werken met de daarbij behorende internationale acties. De publicatie sluit af met een inzicht hoe de overgang te organiseren, met een overzicht van beleid en plannen die zijn ontwikkeld op Nederlands, Europees en internationaal niveau.

De publicatie is gemaakt in samenwerking met NL Platform. Industrie, overheden, kennisinstituten en andere belanghebbenden worden uitgenodigd om contact op te nemen als ze meer willen weten of hun ervaringen willen delen over circulair produceren. UPCM ondersteunt Nederlandse ondernemers in de maakindustrie om circulair te worden. Holland Circular Hotspot is de toegangspoort voor organisaties die meer willen weten over de Nederlandse ervaring en helpt circulaire ondernemers in Nederland met hun internationale ambities.

Beeld en bron: RVO.nl

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden