17 maart 2023 - 2 min leestijd

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart gezant voor de maritieme maakindustrie

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart is benoemd tot gezant voor de maritieme maakindustrie. Van Bijsterveldt-Vliegenthart, ook burgemeester van Delft, moet er voor zorgen dat de sector uitdagingen op het gebied van verduurzaming, digitalisering, veiligheid en verdienvermogen aan kunnen. 

Het kabinet en de maritieme maakindustrie gaan samen sectoragenda opstellen. Nederland is van oudsher een sterke internationale speler in deze sector. Om dit zo te houden en uitdagingen op het gebied van verduurzaming, digitalisering, veiligheid en verdienvermogen aan te kunnen, gaan betrokkenen dit jaar gezamenlijk een sectoragenda opstellen. 

Om de kansen voor de maritieme maakindustrie te verzilveren en dreigingen het hoofd te bieden, is het van belang dat overheid en sector de handen ineen slaan. Zo hebben partijen uit de maritieme sector al gezamenlijk een voorstel voor het Nationaal Groeifonds ingediend: het Maritiem Masterplan. Dit plan heeft tot doel om in Nederland klimaatneutrale en innovatieve schepen te ontwikkelen, te bouwen en te gebruiken.

De gezant maritieme maakindustrie heeft een belangrijke rol bij de totstandkoming van de sectoragenda. Van Bijsterveldt-Vliegenthart vervult deze rol tot 15 september 2023 naast haar reguliere werk als burgemeester van de gemeente Delft.

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat): “De gezant maritieme maakindustrie is een tijdelijk bestuurlijk boegbeeld en heeft een belangrijke rol bij de totstandkoming van de sectoragenda. De gezant heeft een verbindende, signalerende en knelpunten adresserende rol en draagt zorg voor het opstellen van een breed gedragen sectoragenda met oplossingen die werken.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden