10 januari 2023 - 2 min leestijd

‘Markt voor gebruikte machines stabiel in 2022’

In 2022 was de omzet in de tweedehands machinemarkt stabiel omdat deze niet zo inflatiegevoelig is als de machine- en installatiebouw. De prijzen van de verkochte tweedehands machines stegen in de loop van het jaar licht, maar niet zoveel als die van de nieuw geproduceerde machines. De reden hiervoor was in de eerste plaats een constant hoge vraag met een licht dalend aanbod, aangezien onrustige bedrijven moeite hadden om afgeschreven machines af te voeren.

Dat meldt industrieel veilinghuis Surplex in hun jaarbericht. Bij Surplex, waar tweedehands machines en installatiemateriaal voor de metaal-, hout- en bouwnijverheid worden geveild, is in 2022 evenveel biedingen uitgebracht als in het voorgaande jaar. Ook de omzet bleef vrijwel constant op een recordniveau. Met iets minder veilingitems betekende dit voor de verkopers dat er meer biedingen en meer geld per machine konden worden behaald.

Wat komt er na inflatie? Waarschijnlijk de recessie, een dalend bruto binnenlands product (bbp), schat Surplex in. Deskundigen zijn het niet eens over de mate waarin die in 2023 zal dalen. Volgens hen wordt de maakindustrie bedreigd door een teruglopende vraag naar hun producten. De grote golf van insolventies, die al in covid-tijden werd verwacht, is tot nu toe uitgebleven, zelfs niet in tijden van oorlog. Maar voor 2023 wordt het verwacht: volgens schattingen zal het aantal faillissementen wereldwijd met bijna toenemen e 20% in 2023. Dit zal terugkeren naar het niveau van vóór de pandemie, en Europa zou bijzonder hard kunnen worden getroffen door de toename van het aantal insolventies.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden