2 februari 2018 - 2 min leestijd

Medewerkers industrie positief over robots

Medewerkers in de industrie zien digitalisering en robotisering als kans en juichen de ontwikkelingen toe. Ze vinden dat technologie het werk uitdagender en leuker maakt. Daarnaast willen techneuten graag leren en hebben ze behoefte aan vakinhoudelijke scholing en informatie. Dat blijkt uit een rapport van Berenschot in opdracht van FME.

 

Ruim 90% van de medewerkers geeft aan zich verantwoordelijk te voelen om de ontwikkelingen in zijn vakgebied bij te houden. Daarbij verwacht 76% van de deelnemers aan het onderzoek ondersteuning van zijn werkgever. Uit het onderzoek blijkt ook dat dé medewerker niet bestaat, er zijn geen grote verschillen tussen jonge en oudere generaties, opleidingsniveau of sector. Optimisten (67%) en sceptici (14%) vinden we terug in alle lagen en groepen. FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming: “We moeten het enthousiasme en positivisme van de medewerkers met alle partijen omarmen. Laat de robots maar komen! Dan maken we samen Nederland Techproof!”

 

Nieuw

FME heeft Berenschot en TIAS opdracht gegeven voor een onderzoek naar de invloed van technologische ontwikkelingen op werk in de industrie – een onderzoek waar ruim 6.900 medewerkers aan hebben meegewerkt. Vrijwel alle medewerkers zien dat er in hun bedrijven gewerkt wordt met nieuwe technologie. Het goede nieuws is dat medewerkers de technologische ontwikkelingen toejuichen. De veranderingen leiden volgens een grote meerderheid van de medewerkers niet tot het verdwijnen van banen. Taken gaan veranderen en er komen nieuwe functies bij. Nieuwe technologie vraagt om andere vaardigheden en kennis. De meeste medewerkers willen meebewegen en voelen zich verantwoordelijk om bij te blijven en hebben handvatten nodig. Ze willen vooral begrijpen wat de veranderingen betekenen voor hun eigen werk en betrokken worden bij de ontwikkelingen.

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden