16 mei 2019 - 2 min leestijd

Menko Eisma (Trumpf): ‘Werkvoorbereiders, calculators, planners en operators verdwijnen’

Binnenkort zijn er geen werkvoorbereiders, calculators, planners of machine operators meer in de fabriek. Die banen veranderen, dankzij de digitalisering van de industrie. Dat stelde Menko Eisma, general manager Trumpf Nederland bij zijn presentatie tijdens de Technologiedagen Twente bij Voortman Steel Machinery in Rijssen.

De voorman van de Nederlandse tak van het Duitse Trumpf vertelde zijn gehoor dat de wereld steeds sneller verandert. “Het heeft 75 jaar geduurd voordat de telefoon 50 miljoen gebruikers had. Candy Crush, een computerspelletje, deed er 35 dagen over om datzelfde aantal gebruikers te hebben.”

Hij gebruikte het voorbeeld om aan te geven dat de maakindustrie in een transitie zit. “De machine stond altijd centraal in het productieproces. Maar we moeten ons niet meer alleen concentreren op de machine. Kijk naar het financieringsmodel, kijk naar digitalisering, kijk naar de service om een machine heen, kijk naar de interactie tussen de machines. Maar het allerbelangrijkste is: kijk naar de mensen. Wat is hun plek in de nieuwe processen.”

Zo stipte hij diverse functies aan. Zo heeft een werkvoorbereider volgens hem genoeg kennis van hoe hij een stuk kan maken, maar wordt in de toekomst van hem gevraagd hoe hij het hele proces kan optimaliseren. “Zie wat er is gebeurd in het bankwezen. Een baliemedewerker van vroeger bestaat simpelweg niet meer. Dat zijn functies van vroeger.”

Hij somt op: een calculator wordt een website operator, een planner wordt production manager en een machine operator wordt een process operator. “De calculator is een uitstervend ras. Het is vandaag de dag al mogelijk om een tekening te uploaden en dan krijg je een kostprijs terug. Dat proces is te digitaliseren en alles wat je kan digitaliseren, wordt gedigitaliseerd.”

Toch is die verandering niet erg, vindt Eisma. “Nieuwe procedures kunnen beangstigend zijn, maar ook juist kansen bieden. Als je je mensen maar meeneemt in het proces. Dat betekent dat je – tegelijk met het veranderen naar een gedigitaliseerde wereld – je veel moet doen om de gevoelens en angsten van je mensen te begrijpen. Dat is een moeilijk aspect van deze veranderende industrie. Maar ik heb een tip: begin. Begin met veranderen. Want er gebeurt veel, voor bedrijven en voor je medewerkers.”

 

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden