Tijdens de werkconferentie ‘Ruimte voor Economie’, georganiseerd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZ), benadrukte Metaalunievoorzitter Mark Helder het belang van bedrijventerreinen voor de Nederlandse economie en samenleving. De bijeenkomst, waar topbestuurders vanuit Rijk, provincies en gemeenten aanwezig waren – inclusief de ministers van EZ, Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) en Infrastructuur en Waterstaat (IenW) – bood een belangrijke gelegenheid om de cruciale rol van bedrijventerreinen in Nederland te benadrukken.
Helder schetste hoe bedrijventerreinen, goed voor 30% van de werkgelegenheid en 40% van het bruto nationaal product (BNP), een spil vormen in de Nederlandse economie. Bedrijventerreinen dragen bovendien bij aan 60% van de R&D-uitgaven, bieden vele stageplekken en ondersteunen lokale verenigingen. En dit alles gebeurt op slechts 2,6% van het Nederlandse grondgebied. Deze feiten maken bedrijventerreinen tot een economisch en maatschappelijk “pareltje,” aldus Helder, dat gekoesterd moet worden.
Ondanks dit belang staan bedrijventerreinen onder druk door diverse ruimteclaims zoals woningbouw, groene energieopwekking, natuurherstel en verduurzaming. Dit beperkt de mogelijkheden voor bedrijven om zich te vestigen en uit te breiden en belemmert het lokale investeringsklimaat. “In veel regio’s kampen bedrijven in milieucategorie 3 en hoger, zoals veel Metaalunieleden, al met een tekort aan geschikte terreinen,” benadrukte Helder. Hij riep de aanwezige bestuurders op om bedrijventerreinen niet op te offeren aan andere politieke doelstellingen en juist te investeren in toekomstbestendige bedrijventerreinen.
Samenwerken
De vraag naar bedrijventerreinen zal naar verwachting zelfs toenemen. Deskundigen schatten dat in 2030 ongeveer 15% meer ruimte nodig is om aan de groeiende vraag te voldoen. Het is daarom essentieel dat overheden het belang van bedrijventerreinen erkennen en zorgvuldig afwegen bij het maken van ruimtelijke keuzes. Helder pleitte voor nauwere samenwerking tussen gemeenten en ondernemers op bedrijventerreinen. “Door vooraf overleg te voeren over plannen, ontstaat er meer wederzijds begrip en worden beslissingen genomen die rekening houden met zowel economische als maatschappelijke belangen,” stelde hij.
Het Europese industriebeleid dat in de Clean Industrial Deal (CID) wordt gepresenteerd, bundelt bestaande initiatieven en ambities op energie- en …
Steel service center Friedrich Amtenbrink heeft met de EasyGrinder slijprobot van Teqram drie tijdelijke arbeidskrachten vervangen en het productieproces efficiënter …
Tijdens de DN Solutions International Machine Tool Fair (DIMF) 2025 heeft de Zuid-Koreaanse machinebouwer DN Solutions zijn eerste serie industriële …
Ondanks een relatief kleine defensie-industrie, blinkt Nederland uit in hightech niches zoals radar- en sensortechnologie, encryptie en geavanceerde cyberbeveiliging, scheepsbouw …