6 december 2017 - 2 min leestijd

Metall levert Rico kantpers aan Jeldi

Machineleverancier Metall heeft onlangs een Rico kantpers geleverd aan metaalbewerkingsbedrijf Jeldi in Veldhoven. Met een buiglengte van 3.100 mm en een tonnage van 160 ton, sluit de Rico PRCB Synchro kantpers naadloos aan op de laser en schaar die ook het middelgroot formaat van 3 m x 1,5 m kunnen verwerken. 

Als allround metaalbewerkingsbedrijf levert Jeldi zowel prototypes, halffabricaten als eindproducten in staal, roestvast staal, aluminium, koper of messing. Daarvoor verzorgt het 40 jaar oude familiebedrijf het hele proces van A tot Z. Eigenaar Dik Sweegers: “We zitten volop in het werk, met name in de plaatbewerking, zowel enkelstuks als serie. Daarin liepen we met één kantpers tegen capaciteitsproblemen aan. Metall kon ons snel helpen met een zevenassige Rico kantpers, uitgevoerd met een Nederlandstalige Delem DA66T besturing, hydraulische klemming en opname voor WILA onder- en bovengereedschappen. Een referentiebezoek in de buurt bij een soortgelijk model, gaf ons de doorslag. De Rico beoordelen we als een degelijke en goede kantpers, waarmee je direct aan de slag kan en die prijstechnisch bovendien gunstig in de markt ligt. Machineleverancier Metall kennen we al vanaf de oprichting van ons bedrijf. Ook dat speelt natuurlijk mee.”

 

Synchro

De RICO PRCB kantpers is een synchromachine, waarbij de bovenbalk elektronisch-hydraulisch wordt gebalanceerd. De positie van de bovenbalk wordt constant gecontroleerd door het aflezen van twee lineaire encoders (0,01mm precisie) gesitueerd op Y1 en Y2. De plaats en wijze van montage van deze encoders is erg belangrijk. Bij de RICO machines zijn deze dusdanig gemonteerd dat ze tijdens het buigen niet onderhevig zijn aan uitvering van het frame. Het voordeel hiervan is dat een vervorming van het frame geen invloed heeft op de buighoek welke wordt gebogen. De buighoek wordt gecalculeerd door de CNC zonder dat deze wordt beïnvloed door vervormingen tijdens het buigen.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden