30 augustus 2017 - 2 min leestijd

Minister Kamp bezoekt Machinefabriek Boessenkool

Minister Kamp van Economische Zaken viel van de ene verbazing in de andere tijdens zijn bezoek aan Machinefabriek Boessenkool deze week. De verschillende innovaties die Boessenkool in gang heeft gezet en het daarbij getoonde ondernemerschap maakten indruk.

“Door het ontwikkelen van veel machines en apparaten worden hier maatschappelijke problemen in o.a. de agro, bij defensie en in de energiesector daadwerkelijk opgelost”, aldus de minister. Verder is hij van mening dat velen een voorbeeld kunnen nemen aan het bedrijf. Van een gedegen en vakkundige machinefabriek verbrede het haar basis door met gebruik van de aanwezige kennis innovatieve oplossingen te ontwikkelen die vervolgens ook weer functioneel op de markt worden gebracht. Een en ander had tot gevolg dat de werkvloer van Boessenkool de afgelopen tien jaar zo´n zes keer groter is geworden en in drie nieuwe megahallen de vrije werkhoogte naar 13 meter is opgetrokken. Naast een geïnstalleerd hijsvermogen van 120 ton staan de fabrieksruimten vol met metaalbewerkingsmachines in de grootste formaten die in Europa voorkomen.

 

Drone

Interesse van Kamp ging uit naar de drone die Boessenkool in eerste instantie voor de landbouw ontwikkelde. De drone heeft een draagvermogen van 500 kg en is daarmee ook geschikt voor andere toepassingen. In veel gevallen kan het zelfs een helikopter vervangen. Het sprak de minister ook bijzonder aan dat het onbemand vliegen en besturen, de drone heel geschikt maakt voor de inzet bij gevaarlijke operaties. Defensie, brandweer, natuurbeheer en anderen zijn inmiddels geïnteresseerd en er worden testen uitgevoerd.

 

Electrical Swivel

Tijdens het ministerieel bezoek werd gewerkt aan een complex product zijnde een electrical swivel. Dat is een onderdeel in een Floating Production, Storage and Offloading vessel (FPSO), ofwel een drijvend olieplatform wat op zee de beweging die het platform maakt in stroming en wind moet stabiliseren.

 

Energieopslag

Een aparte hal is ingericht voor de productie van vliegwielen. De apparaten kunnen stroom en frequentiepieken in elektriciteitsnetten of bij elektro intensieve fabrieken met grillig gebruik opvangen en uitvlakken. Daarnaast zijn de installaties geschikt voor energieopslag. Met deze nieuwe vliegwieltechniek is juist de eerste minipowerplant gereed gekomen voor netbeheerder Tennet waarmee ze tot 9 Megawatt piekshaving op het openbare net kunnen realiseren.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden