22 november 2018 - 1 min leestijd

Nederlandse hightechindustrie groeit twee maal sneller dan gehele economie

De Nederlandse hightechindustrie is de afgelopen twintig jaar twee maal zo snel gegroeid als de gehele Nederlandse economie. Dit stelt het ING Economisch Bureau in het rapport ‘Toeleveren aan de hightechindustrie – inhaalslag voor Nederlandse toeleveranciers’.

De Nederlandse hightechindustrie is een belangrijke groeimotor van de economie. Ten opzichte van het begin van de eeuw is de sector 50 procent groter. De totale economie groeide in die periode met een kwart. Succesverhalen zijn onder meer de chipmachines van ASML, melkrobots van Lely, autobandenmachines van VMI Group en MRI-scanners van Philips. Mede door een goede aansluiting op stabiel groeiende eindmarkten, zoals de halfgeleiderindustrie, zorg en agri & food zijn ook de langetermijnperspectieven gunstig.

 

Toeleveranciers profiteren beperkt

Toeleverende bedrijven uit Nederland profiteerden relatief echter beperkt van deze groei. Eindfabrikanten zijn weliswaar steeds meer gaan inkopen, maar vooral in het buitenland (154 procent meer dan in 2000 tegenover 74 procent meer in het binnenland). Lagere lonen spelen hierbij een belangrijke rol.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden