4 maart 2022 - 2 min leestijd

Nederlandse industrie veroordeelt Russische inval in Oekraïne

De Nederlandse industrie veroordeelt de Russische militaire inval in Oekraïne ten zeerste. Er voltrekt zich op dit moment een humanitaire ramp in Oekraïne. Het hart van de industriële bedrijven – verenigd in de ondernemersorganisatie voor de technologische maakindustrie FME – gaat uit naar de Oekraïense bevolking. Dat blijkt uit een door de FME onder haar leden uitgevoerde enquete.

Inmiddels zijn er door de Europese Unie, de Verenigde Staten en aan Russische zijde vergaande economische sancties ingesteld. Deze hebben impact op de Nederlandse industrie. Zo is het verboden om bepaalde machines en technologie vanuit Nederland naar Rusland te exporteren. Binnen de energiesector is een verbod ingesteld op de export van raffinage technologieën. Dit betreft een verscherping van bestaande sancties tegen de olie- en gassector. Ook is het verboden om luchtvaartonderdelen te exporteren en reparaties te doen.

Daarnaast zijn er exportcontroles en controles op exportfinancieringen naar Rusland. Dit is een verstrekkende maatregel waarmee een lange lijst goederen en technologie niet meer, of slechts nog onder zeer strikte voorwaarden, naar Rusland geëxporteerd mag worden. Dit betreft onder andere elektronica zoals halfgeleiders, technologie voor telecommunicatie, informatiebeveiliging technologie, sensoren en lasers, navigatie en vliegtuigelektronica en technologie voor ruimtevaart.

Enquête

De resultaten van de FME-enquête geven een eerste beeld van de impact die de huidige sancties hebben. Het meerendeel geeft aan dat er weinig tot geen impact op de omzet te verwachten is. Nog geen 5 procent geeft aan meer dan 20 procent minder omzet te draaien naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. 

De meeste gevoeligheid voor de oorlog in Oekraïne en de sancties ligt volgens de respondenten bij de inkoopprijzen. 53,7 Procent van de respondenen verwacht hogere prijzen van grondstoffen, halffabricaten. 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden