9 januari 2023 - 3 min leestijd

Nederlandse investeerders kopen deel chipmaker LioniX van Koreaanse eigenaar

Een Nederlands consortium onder leiding van Invest-NL en FORWARD.one, en verder bestaande uit Universiteit Twente Holding, Oost NL en PhotonDelta, investeert € 3,5 miljoen in de groeiambities van LioniX International, een in Enschede gevestigde wereldleider in op maat gemaakte microsysteemoplossingen. Het consortium ziet haar investering in LioniX International als een illustratie van haar sterke commitment om het Nederlandse Deep Tech ecosysteem en ChipTech Twente in het bijzonder verder te versterken.

LioniX International loopt voorop bij het ontwerpen en produceren van baanbrekende op maat gemaakte microsystemen, fotonica, detectie en micro-elektromechanische systemen (MEMS). Het bedrijf heeft een toonaangevend geïntegreerd fotonica-technologieplatform (TriPleX) ontwikkeld dat de ontwikkeling van toepassingen mogelijk maakt, variërend van AR/VR, (bio)sensing en telecom tot fotonische kwantumcomputing. De geavanceerde oplossingen zijn van cruciaal belang voor de vooruitgang van technologieën voor een reeks industrieën, waaronder de gezondheidszorg, lucht- en ruimtevaart, defensie en telecommunicatie.

Het bedrijf biedt volledige module-ontwikkeling en productie voor zijn OEM-klanten met diensten zoals microfabricage, verpakking en assemblage, prototyping, testen en karakterisering, en technisch ontwerp. Deze module-ontwikkeling is gebaseerd op een uitgebreide bibliotheek van gevalideerde bouwstenen waaruit modules op maat worden gebouwd.

“We zijn zeer verheugd om deze investering in LioniX International samen met deze vooraanstaande Nederlandse aandeelhouders aan te kondigen”, aldus Arne Leinse, CEO van LioniX International. “Deze groep investeerders maakt verdere groei voor LioniX International naar de toekomst mogelijk. We zijn verheugd om door te gaan met het ontwikkelen en leveren van geavanceerde microsysteemoplossingen aan onze huidige en nieuwe klanten over de hele wereld.”

“Deze investering is een opwindende stap voorwaarts voor zowel LioniX International als de Nederlandse tech-industrie als geheel. Het past perfect bij de ambities van ons Deep Tech Fund dat beoogt te investeren in kennisintensieve start- en scale-ups die de potentie hebben om innovatie in Nederland naar een hoger niveau te tillen”, aldus Leo Holwerda, directeur Capital bij Invest-NL.

Paul Pruijmboom, General Partner bij FORWARD.one, zei: “LioniX heeft een technologie ontwikkeld die toonaangevend is op het gebied van fotonica met tal van potentiële toepassingen. Als een hoogwaardig Nederlands deeptech-bedrijf is LioniX een voorbeeld van het innovatieve potentieel van Nederland, en we zijn verheugd deel uit te maken van het toekomstige succes van het bedrijf.”

Chimwemwe de Gaay Fortman, Director Capital bij Oost NL: “Met deze investering in LioniX versterken we onze positie in chiptechnologie in Oost-Nederland. Samen hebben we een sterk Nederlands fotonicacluster gebouwd met wereldwijde impact.”

Ellen Velthuis, CFO van University of Twente Holding: “Deze investering in LioniX International is een verdere verbetering van het technische ecosysteem in Twente en zal helpen om Twente verder te vestigen als een van de belangrijkste fotonica- en kwantumtechnologiehubs in Europa. We zijn verheugd om deze investering samen met Nederlandse partners te doen en daarmee niet alleen Lionix, maar ook het Nederlandse ecosysteem te versterken.”

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Invest-NL hebben eerder in 2022 hun Deep Tech Fund (DTF) gelanceerd. De DTF wil investeren in bedrijven met innovatieve, complexe technologieën zoals LioniX. Deze investeringen zijn cruciaal voor de toekomst van de Nederlandse economie en dragen meer specifiek bij aan het streven om kennis en innovatie binnen Nederland en de Europese Unie te versterken. In een zeer competitieve wereldmarkt is het belangrijker dan ooit om een sterk en toonaangevend Deep Tech-ecosysteem op te bouwen.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden