19 april 2021 - 4 min leestijd

Nieuwe Hanwha HCR-A cobotlijn van Dymato bouwsteen voor flexibele autonome productie

De Koreaanse producent Hanwha Robotics introduceert nu de HCR-A (Advanced) lijn. De drie nieuwe cobots (draaggewichten van maximaal 3, 5 en 12 kg en reikwijdtes van 630 tot 1.300 mm)) gaan verder dan de eerste serie. Zowel op technisch vlak als qua toepassingen positioneert Hanwha de HCR-A serie op een hoger niveau. De cobots zijn leverbaar via Dymato Automation in Veenendaal, exclusief dealer van Hanwha voor de Benelux.

De smart factory: een fabriek waarin machines, cobots én medewerkers op een flexibele wijze producten maken. On-demand, in kleine series. Hanwha maakt dit concept vandaag al concreet voor mkb-maakbedrijven. De machinebouwer levert met de nieuwe HCR-A cobot, 3D vision op basis van AI én autonome transportsystemen de bouwstenen waarmee elk maakbedrijf vandaag een deel van de productie automatiseert en z’n eigen smart factory van morgen bouwt. 

Cobots werden enkele jaren geleden gepresenteerd als het maatje voor de operator. De extra hand die je soms nodig hebt, of het nu om lassen, assembleren of verpakken gaat. Ondertussen heeft de cobot zich ook een positie verworven als flexibele automatiseringsoplossing in de productieomgeving. De cobot kan immers eenvoudig verplaatst worden omdat er maar één kalibratiepunt nodig is. En dankzij de intuïtieve bediening programmeren medewerkers zonder robotervaring de cobot snel voor een andere taak. 

Robot Visual Safety

Wat niet verandert bij de HCR-A reeks is de intuïtieve bediening voor onervaren gebruikers. Met enkele parameters programmeren ze de cobot voor een nieuwe taak. Meer ervaren gebruikers lezen zelfgemaakte plug-ins in de besturing in. Voor de nieuwe HCR-A cobot biedt Hanwha een gratis SDK kit (Software Development Kit) aan, waarmee system integratoren de software voor bepaalde end- of arm toevoegingen eenvoudig kunnen integreren in de besturing. Hierdoor neemt de implementatietijd verder af. Qua veiligheid blijft de HCR-A een van de meest veilige cobots. Ze voldoen standaard aan het hoogste veiligheidsniveau, ISO 13489-1 Cat3 PLD 3. Bij de HCR-A serie voegt Hanwha daar nog Robot Visual Safety als optie aan toe. Een camera scant de omgeving en zodra iemand te dichtbij komt, vertraagt de cobot of stopt de beweging helemaal. Met name voor toepassingen waarin de cobot zwaardere gewichten verplaatst is dit een goede optie. Zeker in combinatie met de optie om softwarematig bij de HCR-12A de snelheid met 20% te verhogen. 

2D Vision voor automatische calibratie en snelle omsteltijd, hogere herhaalnauwkeurigheid 

De HCR-A serie haalt een hogere herhaalnauwkeurigheid. Deze is ±0,05 mm voor de HCR-3A en 5A en ±0,07 mm voor de HCR-12A. Om deze nauwkeurigheid gedurende langere tijd in de productie te waarborgen, kan de HCR-A serie uitgebreid worden met Robot Positioning Compensation, oftewel Machine Tending Automation. De cobot wordt dan uitgebreid met een 2D camera die het markeringspunt in de machine scant. Is de positie van de cobot licht verschoven, bijvoorbeeld omdat iemand er tegen heeft gestoten, dan compenseert de besturing hiervoor automatisch. Bij het beladen van CNC-machines of palletiseren voorkomt ment hiermee fouten. 

2D vision

De HCR-A cobots zijn voorzien van een door Hanwha zelf ontwikkeld 2D Vision systeem RPC (Robot Position Compensation). Deze kalibreert de cobot mocht de tafel onverhoopt een aantal centimers verschoven zijn. Dit is ook zeer handig voor het omstellen naar een andere machine, voorkomt . 

De maakindustrie zet cobots dikwijls in om machines te beladen en ontladen. Om de cobot nog flexibeler inzetbaar te maken, heeft Hanwha het Robot AI Vision systeem ontwikkeld. Een 3D camera scant de producten die willekeurig gepositioneerd worden aangevoerd. Algoritmes, die leren dankzij de kunstmatige intelligentie (AI, Artificial Intelligence) herkennen de vorm in het beeld en positioneren de cobot om het product veilig te grijpen. De HCR-A cobot kan zo automatisch een machine beladen, zelfs als de producten willekeurig op een transportband zijn gepositioneerd of door elkaar heen in een kist liggen. 

Via de nieuwe Hanhwa Techwin CCTV app houden medewerkers ongeacht waar ze zijn zicht op de HCR-A cobot en krijgen ze een pushmelding als er onverhoopt iets mis gaat. Eigenlijk bouw je met de Hanhwha HCR-A en alle opties stapsgewijs je eigen smart factory. 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden