2 mei 2017 - 3 min leestijd

Nieuwe opleiding vormenmaker van start

Een vormenmaker staat vaak aan de basis van de producten die we in het dagelijks leven gebruiken. Of het nu om een bril, plastic bekertje, motor of mobieltje gaat, ieder product begint met een vorm. Maar nog belangrijker juist voor serieproductie is een vorm (gereedschap zoals een matrijs, mal of model) nodig. Het is specialistisch werk dat vraagt om specifieke kennis van materialen, ruimtelijk inzicht en een grote mate van creativiteit. Vakmanschap waar tot voor kort niet een specifieke opleiding voor bestond. Dat gaat in augustus a.s. veranderen: dan start namelijk de opleiding ‘vormenmaker’.

De opleiding is een initiatief van DutchForm, branchevereniging in Nederland op het gebied van vormen-, model-, matrijzen- en stempelmakerijen en ROC Hengelo, ondersteunt door OOM en mede mogelijk gemaakt dankzij inspanningen van SOS Vakmanschap en Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). 

“Modelmakers werden tot enige jaren geleden opgeleid in het mbo, in een BBL-opleiding op niveau 3”, motiveert Frans van der Brugh, branchemanager DutchForm de nieuwe opleiding. “In Nederland waren er drie plekken waar de opleiding gevolgd kon worden. Eén voor één zijn deze gestopt met het aanbieden van de opleiding. De laatste locatie die overbleef was het ROC van Twente in Hengelo. Dat was ten tijde van de overgang naar competentiegericht onderwijs. Het stoppen van de opleiding werd veroorzaakt door een kettingreactie aan factoren aan verschillende kanten.Voor de modelmakerijen betekende het stoppen van de opleiding, dat nieuwe medewerkers aangetrokken moeten worden uit andere branches en verder zelf in de bedrijven worden opgeleid, maar vooral ook dat er in Duitsland opgeleide mensen zijn aangetrokken. Parrallel aan het samengaan in 2015 met de branchevereniging voor gereedschaps- en matrijzenmakers (Mould & Dies Industry) is de branche daarom op zoek gegaan naar een eigen, erkende opleiding met een eigen kwalificatie. Daarbij hecht men aan herkenbaarheid, temeer omdat het een specifieke vak als vormenmaker beter op de kaart zet”, aldus Van der Brugh.

De opleiding met crebonummer 25508 is een BBL-opleiding niveau 3 die wordt gegeven op ROC Hengelo en drie jaar duurt. Leerlingen gaan twee dagdelen per week naar school en werken vier dagen bij een leerbedrijf. Ze leren aan de hand van projecttaken, onder begeleiding van een docent (op school) en praktijkopleider (op het werk). Het vakkenpakket omvat bedrijfsleer, berekeningen maken, CNC-verspanen, draaien, frezen, loopbaan en burgerschap, materialen, rekenen, Engels en Nederlands. Leerlingen met een diploma kunnen zich specialiseren en doorleren op het gebied van ontwerpen (CAD/CAM), werktuigbouw, engineering of verspaningstechnologie (BBL4).

De opleiding is bedoeld voor (aankomend) vormenmakers die bij een erkend leerbedrijf werken en in het bezit zijn van een diploma VMBO kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg, of het diploma Verspaner niveau 2 (opleidingsduur 2 jaar) of een gelijkwaardig diploma.

Aanmelden of meer informatie kan via Studie Informatiepunt Twente (STIPT): 0800-8383838, via http://opleidingenzoeker.rocvantwente.nl/ of via een DutchForm-lidbedrijf.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden