16 oktober 2018 - 3 min leestijd

NS Maquinas presenteert ontbraammachine voor brand- en plasmasnijdelen op EuroBlech

De firma NS Maquinas, in Nederland vertegenwoordigt door Hevami oppervlaktetechniek uit Veghel, zal op de komende EuroBlech in Hannover zijn nieuwste ontbraammachine tonen voor het ontbramen van brand- en plasmasnijdelen.

Het gaat hierbij om het type DM1100 DC ontbraammachine welke voorzien is van een slijpwals om de bramen te verwijderen en twee na geschakelde dwarsbanden welke de kanten voorzien van een afronding. Hiermee is de firma NS Maquinas in het gat gesprongen wat de firma Ernst heeft achtergelaten. Voor Hevami komt deze nieuwe ontbraammachine dan ook als geroepen omdat men hiermee weer een goede oplossing kan bieden voor het ontbramen van brand- en plasma snijdelen.

 

Braamvorming, toleranties en kromtrekkingen

“De nieuwe ontbraammachine kan uiteraard ook ingezet worden voor het ontbramen van bijvoorbeeld water- of lasersnijdelen maar de vraag zal veelal toch komen uit de hoek van het brand- en plasmasnijden, omdat men daar veelal te maken heeft met grotere braamvorming, meer toleranties op het plaatwerk en kromtrekkingen van het materiaal”, vertelt Michiel Van Heeswijk van Hevami oppervlaktetechniek. Deze laatste drie punten zijn met name kenmerkend voor het gebied waar de nieuwe slijpwals van NS Maquinas sterk in is. De zachte opbouw in combinatie met de groot gedimensioneerde slijpwals met een diameter van 435 mm, zorgt ervoor dat de slijpwals met name kracht zet op de kanten zodat de bramen effectief worden verwijderd. De zachte opbouw van de slijpwals en de aanwezige tolerantiecompensatie zorgen er tevens voor dat de machine goed om kan gaan met kromgetrokken materiaal en de aanwezige plaattoleranties.

 

Dwarsbanden

Voor het afronden van de kanten bevinden zich een tweetal dwarsbanden in de machine welke tegengesteld aan elkaar draaien waardoor een gelijkmatige afronding van de kanten ontstaat. De DM1100 DC ontbraammachine is standaard voorzien van automatische slijtagecorrectie van de schuurbanden. Elke keer nadat de machine wordt opgestart volgt een procedure waarbij de slijtage gemeten wordt en de banden nagesteld worden zodat een constante afronding gewaarborgd is. Eventueel kan de machine worden voorzien van twee extra dwarsbanden aan de onderzijde zodat de snijdelen in één doorloop worden ontbraamd en geheel worden voorzien van afgeronde kanten. In dit spreekt men van het type DM1100 D2C.

 

Magneetbaan voor kleine delen

Voor het makkelijk bewerken van kleinere delen is de machine standaard voorzien van een magneetbaan zodat ook kleine delen goed bewerkt kunnen worden. Verder is de machine uitgerust met een makkelijk bedienbaar touchpanel waar zaken zoals bijvoorbeeld de doorloopsnelheid, werkdruk van de dwarsbanden, tolerantie compensatie van de slijpwals aan/uit en de oscillatie van de slijpwals geregeld kunnen worden. Daarnaast worden hier eventuele storingen aangegeven. De machine is standaard uitgerust met een automatisch dikte-meetsysteem zodat de ontbramen plaatdikte automatisch ingesteld wordt. De DM1100 DC ontbraammachine is geschikt tot een plaatdikte van 120 mm. De machine wordt te samen met de dubbelzijdig werkende DM1100 2C ontbraammachine gedemonstreerd op de EuroBlech in Hannover.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden