2 februari 2022 - 2 min leestijd

NXP-topman: ‘chiptekorten houden aan tot 2023’

Topman Kurt Sievers van het Nederlandse chipconcern NXP Semiconductors denkt dat de wereldwijde tekorten aan halfgeleiders nog tot 2023 kunnen aanhouden. NXP is een belangrijke toeleverancier voor de auto-industrie. Die worstelt al langere tijd met tekorten, waardoor de productie wordt ontregeld. 

Het in Eindhoven gevestigde NXP kwam maandag met cijfers en boekte in 2021 een recordomzet dankzij de sterke vraag naar chips. De omzet van de voormalige halfgeleiderdivisie van Philips bedroeg ruim 11 miljard dollar (9,8 miljard euro); een stijging van 28 procent vergeleken met een jaar eerder. De nettowinst bedroeg bijna 1,9 miljard dollar.

“Terugkijkend was 2021 een uitstekend jaar voor NXP. We hebben een aanzienlijke winst behaald. De betrokkenheid en prestaties van onze medewerkers zijn werkelijk uitstekend geweest, we zijn buitengewoon trots op hun aanpassingsvermogen, toewijding en harde werk bij tegenslag. We blijven een groeiende vraag van klanten zien, die het aanbod overtreft, aangezien de voorraad in alle eindmarkten erg mager blijft. Alles bij elkaar genomen ondersteunt dit ons aanhoudende vertrouwen in een robuuste groei in 2022”, aldus CEO Sievers.

Zijn voorspelling dat het chiptekort aanhoudt, sluit aan bij de meningen van andere fabrikanten. Chipmaker Intel en autofabrikant Daimler verwachten dat de problemen pas in 2023 voorbij zullen zijn, de CEO van IBM heeft het zelfs over 2024. Lees meer over chiptekorten in dit artikel uit TechniShow Magazine: Chipcrisis? Slechts een vooruitblik naar de toekomst 

Beeld: NXP

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden