4 augustus 2020 - 2 min leestijd

Octrooibureau: ‘Europa is hub voor 3D-printen’

Een recent rapport van het Europees Octrooibureau beschrijft Europa als de hub voor 3D-printen en additive manufacturing. Deze techniek biedt volop kansen voor mkb, startups en kennisinstellingen.

 

In het rapport ‘Patents and additive manufacturing – Trends in 3D printen technologies’ laat het EOB zien hoe patentaanvragen op het gebied van 3D printen zich ontwikkelen in verschillende regio’s, welke bedrijven koploper zijn en wat we van de techniek kunnen verwachten in de toekomst. Het blijkt dat meer patentaanvragen uit de VS en Europa komen dan uit Azië.

Uit het rapport blijkt dat tussen 2015 en 2018 het aantal 3DP en AM-patentaanvragen met gemiddeld 36% per jaar stijgt. Ter vergelijking: Voor alle technische disciplines samengenomen, meet EOB een stijging van gemiddeld 3,5% per jaar. Bijna de helft van alle patentaanvragen op het gebied van 3DP en AM komt uit Europa. 3DP en AM vindt toepassingen in alle sectoren van de techniek. Medische technologie kent echter de meeste patentaanvragen. 3DP en AM biedt ook kansen voor mkb-ers, startups en kennisinstellingen. De top 25 patentaanvragers zorgen bij elkaar dan wel voor de meeste 3DP en AM-patenten. Het beeld in de onderste helft is heel diffuus. Veel kleine spelers die opereren in nichemarkten zijn succesvol dankzij 3DP en een goede IP-strategie

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden