15 december 2020 - 2 min leestijd

Omron en AWL-Techniek brengen een cobotlascel op de markt

Industriële automatiseringsexpert Omron en hightech machinebouwer AWL lanceren de flexibele cobotlascel Qube. Deze cel maakt het voor bedrijven makkelijker om kleine batches geautomatiseerd te lassen, eenvoudig nieuwe producten in te leren en mens en machine op een veilige manier te laten samenwerken.

De cobotlascel lijkt op een robotlascel; een robot met een lastoorts tussen vier wanden, een draaitafel met twee werkzijden en een afzuiging voor de lasdampen. Er zijn echter twee belangrijke verschillen: de integratie van de manuele draaitafel en het lassen door een collaboratieve robot (cobot) van Omron. 

Door de snelle en simpele programmering van de cobot is er geen robotprogrammeur nodig. In plaats daarvan kan een gecertificeerd handlasser zelf de cobot programmeren. Een productiemedewerker kan op een veilige manier de productie voortzetten, terwijl de lasexpert zijn kennis op het volgende product kan toepassen. De machine is daarom zeer geschikt om verschillende snel wisselende producten met dezelfde cel te lassen.

Thomas Modderkolk, Business Developer bij AWL legt uit: “Met het steeds schaarser worden van gekwalificeerd laspersoneel, is de cobotlascel een uitkomst voor met name de kleinere productiebedrijven. Met slimme systeemintegratie draagt AWL bij aan het efficiënt maken van het productieproces.”

“De kracht van de mens zit in creativiteit, de kracht van machines zit in repeterend werk,” zegt Stephan Pruiksma, Innovation Manager bij Omron Benelux. “Omron biedt automatiseringsoplossingen die mensen en machines in hun kracht zetten, zoals de Omron cobots.”

Pruiksma voegt toe: “Het bundelen van de kennis en kunde van beide partijen heeft geleid tot een product dat kan voldoen aan de wensen van de klant, op alle vlakken. Daar waar AWL expertise heeft op het gebied van procesverbetering, is Omron juist sterk op componentniveau. Samen kunnen wij een sterke en unieke cobotlascel bieden die voor de klant de productiviteit vergroot, de veiligheid verhoogt en medewerkers efficiënter maakt.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden