12 januari 2021 - 2 min leestijd

Ondernemers metaalsector doen ’t beter dan verwacht

De grote klap die in het najaar werd verwacht voor midden- en kleinbedrijven in de metaalsector is uitgebleven. De ondernemers zijn voor het eerst sinds het uitbreken van corona zelfs weer optimistisch. 

Metaalunie-voorzitter Fried Kaanen zei in augustus nog zijn hart vast te houden. Na een moeilijk voorjaar zou de dreun in de sector aan het einde van het jaar plaatsvinden, zo was de verwachting. 

,,We dachten echt aan de rand van de afgrond te staan. Nu blijkt de internationale handel gewoon weer door te draaien, hoewel het lastig blijft om te verklaren hoe dat kan. De industrie gedraagt zich heel anders dan de winkelstraat, gelukkig”, zegt hij in De Telegraaf.

Na drie pessimistische kwartalen geven de ruim 14 duizend leden van de Metaalunie voor het eerst sinds de corona-uitbraak weer aan optimistisch te zijn. De gemiddelde orderportefeuille in het vierde kwartaal is dan ook sterk gestegen en het aantal bedrijven met vacatures groeit. Daar staat tegenover dat de winstgevendheid van bedrijven nog niet op het niveau is van 2019. Ook de buitenlandse orders lopen achter, zo blijkt uit een enquête onder de leden. 

Niet alle bedrijven in de branche ontkomen aan de economische malaise. Zo presteren bedrijven die leveren aan de auto-industrie nog steeds slecht. Daar staat tegenover dat belangrijke markten als de bouw en de voeding juist goed draaien.

[Beeld: Envato Elements, Pressmaster]

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden