22 oktober 2020 - 6 min leestijd

Online event DMG Mori met wereldprimeur geeft ‘look & feel’ van echte huisshow

De laatste maanden zijn er veel initiatieven geweest om huisshows en beurzen naar een digitale omgeving te verplaatsen. DMG Mori maakte begin oktober van dit concept gebruik om live de laatste trends en innovaties te presenteren. Aan de hand van virtuele presentaties en een digitale showroom presenteerde de machinebouwer onder andere een nieuwe bewerkingsmachine, verschillende automatiseringsoplossingen en toekomstige producten.

“Digitalisering heeft een hoge prioriteit bij DMG Mori. Met dit digitale event waar we de laatste ontwikkelingen presenteren op een manier waarop klanten dat van ons gewend zijn, benadrukken we onze transitie naar digitalisering”, vertelt Christian Thönes, Chairman of the Executive Board of DMG Mori Aktiengesellschaft, tijdens de opening van het digitale event. De onderwerpen van het live event lagen op onderwerpen zoals automatisering, digitalisering, bewerkingstechnieken en additive manufacturing. In de virtuele showroom konden bezoekers zeventien hightech machines en automatiseringsoplossingen tot in detail bekijken. Tot de hoogtepunten behoorde ook een heuse wereldprimeur, namelijk het vijfassige DMF 200|8 bewerkingscentrum. “Ondanks de huidige economische situatie houdt DMG Mori het ontwikkelingsbudget stabiel om nieuwe machines en technologieën te ontwikkelen. De nieuwe DMF 200|8 is daar al een sterk voorbeeld van. De komende 24 maanden komen er echter nog veel meer nieuwe innovaties op de markt. Innovatie is de enige manier uit de crisis”, aldus Thönes.

Vijfassig verspanen met beweegbare kolom

De nieuwe DMF 200|8 is een vijfassig bewerkingscentrum met beweegbare kolom. Een voordeel van deze bouwwijze is volgens DMG Mori de hoge stabiliteit. De DMF 200|8 is zo ontworpen dat de Y-as zorgt voor een constante stijfheid over het gehele bereik. Zelfs wanneer de Y-as volledig is uitgeschoven, kan het maximale spilvermogen eenvoudig worden behaald zonder dat er een afwijking ontstaat. Drie optionele lineaire geleidingen in de X-as versterken de stabiliteit van de machine en creëren een nauwkeurige basis terwijl er tegelijkertijd een hoge dynamiek gerealiseerd kan worden. Om de nauwkeurigheid verder te vergroten is het bewerkingscentrum standaard uitgevoerd met koelsystemen voor een hoge thermische stabiliteit. “Met een tafel van 2.300 mm x 850 mm, een maximale tafelbelasting van 2.000 kg en een bereik van 2.000 mm x 800 mm x 850 mm (XxYxZ) is de DMF 200|8 uitermate geschikt voor de matrijzenbouw en de lucht- en ruimtevaartindustrie voor de bewerking van lange, complexe onderdelen”, aldus Thönes. Tijdens de ontwikkeling van het nieuwe machineconcept werd het werkgebied van de machine geoptimaliseerd voor de innovatieve gereedschapswissel. De gereedschapswissel vindt namelijk plaats achter de werktafel. In vergelijking met het voorgaande model is het werkgebied van de DMF 200|8 hierdoor meer dan 50 procent groter geworden, omdat de gehele tafel benut kan worden. De freeskop (B-as) van de DMF 200|8 biedt een zwenkbereik van +/- 120° en daarmee de nodige flexibiliteit bij vijfassige bewerkingen. Standaard wordt het bewerkingscentrum uitgerust met een speedMASTER-spil met 15.000 min-1. Echter is het ook mogelijk om de machine uit te rusten met een spil met een hoog koppel tot 200 Nm en een hoogtoerenspil met 20.000 min-1.

52 Automatiseringsoplossingen

DMG Mori heeft de laatste jaren een breed portfolio aan automatiseringsoplossingen ontwikkeld. Inmiddels omvat het assortiment 52 werkstuk- en pallethandelingssystemen voor meer dan 150 verschillende machinemodellen. “DMG Mori kan als aanbieder van geïntegreerde oplossingen alles uit één hand leveren. De meeste machines die we leveren worden tegelijkertijd met een automatiseringsoplossing aangekocht. In deze tijd zou ik helemaal geen machine meer kopen zonder automatisering”, vertelt Thönes. Tijdens het digitale event ging de aandacht uit naar de Robo2Go Milling. Met Robo2Go biedt DMG Mori al geruime tijd een flexibele robotoplossing aan voor draaibanken. Volgens Thönes staan er inmiddels al honderden van deze eenvoudige systemen in de markt. De nieuwe ontwikkeling, de Robo2Go Milling, is bedoeld voor het automatiseren van freesmachines. Zo werd tijdens het event de automatiseringsoplossing gepresenteerd op een DMU 50. Dankzij vooraf gedefinieerde programmamodules kan de Robo2Go nu ook bij het frezen binnen 15 minuten worden geprogrammeerd zonder enige kennis van robots. Met behulp van een laserscanner kan het systeem zonder hekwerk in gebruik worden genomen, waardoor een optimale toegang tot het werkbereik mogelijk is. 

Digitalisering met Tulip

Zoals gezegd heeft digitalisering een hoge prioriteit bij DMG Mori. Het spectrum reikt van planning en werkvoorbereiding tot productie, monitoring en service. Voor DMG Mori is connectiviteit een van de belangrijkste kenmerken op weg naar de digitale fabriek. Daarom zijn alle nieuwe DMG Mori-machines standaard uitgerust met een IIoT-interface, die alle gangbare protocollen ondersteunt, zoals MQTT, MTconnect en de nieuwe industriestandaard umati op basis van OPC UA. Met 25 App’s streeft het Celos-besturingssysteem ook naar connectiviteit, zoals bijvoorbeeld met het rechtstreeks importeren van opdrachten vanuit het MES- of ERP-pakket naar de Job Manager app van Celos. Niet alleen levert DMG Mori een breed portfolio aan oplossingen om die digitaliseringstransitie mogelijk te maken, de machinebouwer past het zelf ook toe in hun eigen productie. Zo heeft DMG Mori de nieuwe monoBlock Excellence Factory volledig gedigitaliseerd. Een belangrijk onderdeel in de montage is de software van de Amerikaanse start-up Tulip. Met de software kunnen gebruikers zonder programmeerkennis hun eigen applicaties snel en intuïtief maken. Met behulp van het no-code platform heeft DMG Mori een app-oplossing ontwikkeld die medewerkers met machinespecifieke handleidingen de nodige montage-informatie per cyclus toont. Dit alles wordt ondersteund door gedetailleerde tekeningen, afbeeldingen en video-instructies. Verder helpt Tulip bij het consequent handhaven van kwaliteitsnormen: “Interactieve checklists en inspectieplannen documenteren het volledige assemblageproces in real-time en zorgen voor een continue kwaliteitscontrole tijdens de montage”, vertelt Dr. Damir Hrnjadovic, Managing Director DMG Mori Digital tijdens het digitale event. Inmiddels gebruikt DMG Mori Tulip op ruim 300 werkstations.

Vanaf 2021 CO2-neutraal

Tijdens het digitale event van DMG Mori werd bekend gemaakt dat de machinebouwer vanaf januari 2021 de productie volledig CO2-neutraal wil inrichten. “De bescherming van het klimaat gaat ons allemaal aan. DMG Mori neemt daarom de volledige verantwoordelijkheid op zich. Vanaf 2021 zal de hele waardeketen van onze productieoplossingen – van grondstoffen tot levering van onze machines aan de klant – CO2-neutraal zijn. Hiermee is DMG MORI een van de eerste industriële bedrijven ter wereld met een klimaat neutrale ‘Product Carbon Footprint’. We verbeteren ook consequent de energie-efficiëntie van onze machines”, zegt Thönes tijdens het digitale event. DMG Mori zal onder meer moderne verwarmings-, ventilatie- en koelconcepten in haar productfaciliteiten gebruiken om het energieverbruik te reduceren. Tegelijkertijd gebruikt het zelf opgewekte regeneratieve energie en het koopt op bijna alle locaties uitsluitend groene stroom in. De resterende CO2-uitstoot, die tot nu toe niet te vermijden is, wordt gecompenseerd door investeringen in duurzame, gecertificeerde klimaatbeschermingsprojecten. Verder heeft de machinebouwer drie initiatieven opgestart om de uitstoot tegen te gaan. Met Greenmachine gaat DMG Mori vanaf 2021 de CO2-uitstoot compenseren die ontstaat in de supply chain, bijvoorbeeld bij de productie van grondstoffen. Greenmode gaat over de energie-efficiëntie van de machines die het bedrijf op de markt brengt. Sinds vele jaren optimaliseert DMG Mori de energie- en emissie-efficiëntie van zijn machines door middel van specifieke CELOS-apps, verbruiksgeoptimaliseerde componenten zoals LED-verlichting, recuperatie van remenergie en intelligente aansturing van alle units. Volgens Thönes zijn machines door deze oplossingen tot wel 30% energiezuiniger. Tenslotte bevordert DMG Mori met Greentech de productie en verdere ontwikkeling van groene technologieën. Zo ondersteunt het bedrijven die onderdelen produceren voor bijvoorbeeld windenergie-installaties, waterkrachtcentrales, brandstofcellen of elektrische mobiliteit met specifieke knowhow.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden