23 januari 2020 - 2 min leestijd

Oude Reimer breidt programma uit met precisie-freesmachines van ZORN

Oude Reimer uit Hilversum vertegenwoordigt sinds kort de bewerkingsmachines van ZORN Maschinenbau. ZORN is een machinebouwer uit het Zuid-Duitse Stockach en ontwikkelt en produceert drie- en vijfassige precisie-freesmachines. Deze machines zijn geschikt voor het bewerken van kleine, nauwkeurige producten.

De Micro-One is een bewerkingsmachine van ZORN, waarmee Oude Reimer de groeiende vraag naar snelle machines voor het bewerken van kleine, nauwkeurige werkstukken kan beantwoorden. De Micro-one is een microbewerkingscentrum dat in de vijfassige uitvoering geschikt is om volwaardig vijfassig simultaan te werken. “Er is op de markt een grote vraag naar machines die specifiek zijn ontwikkeld voor het hele fijne en nauwkeurige freeswerk. De meer universele bewerkingscentra, hoe nauwkeurig ook, kunnen vaak niet voldoen aan alle eisen die gesteld worden aan dit type producten. Met de Micro-One van ZORN kunnen we onze klanten nu een passend antwoord geven”, vertelt Danny van Rij van Oude Reimer.

 

Weloverwogen uitgerust

De Micro-One is gebouwd op een basis van graniet dat grote voordelen geeft op het gebied van thermische en mechanische stabiliteit. Tevens zorgt het graniet voor goede dempingseigenschappen en dus hoge repeteernauwkeurigheden. Om trillingen van buitenaf nog meer te isoleren kan Oude Reimer de machine voorzien van pneumatisch trillingsdempers van Bilz.

De lineaire assen van de freesmachine worden aangedreven door lineaire motoren en de roterende assen door directe aandrijvingen. Alle assen zijn voorzien van een direct meetsysteem en worden gekoeld. Hierdoor is de machine in staat om hoge verplaatsingssnelheden te combineren met hoge positioneer- en repeteernauwkeurigheden.

De freesspil met een maximaal toerental van 75.000 min-1 is geschikt voor gereedschappen met een diameter van 3, 4 en/of 6 mm. Opvallend is dat er geen gebruik gemaakt wordt van gereedschapshouders. ZORN kiest hiervoor om trillingen die veroorzaakt kunnen worden door de gereedschapshouder te voorkomen. Bovendien zorgt de directe gereedschapsopname voor meer balans in het gereedschap en zijn er geen insteltijden.

Standaard is de ZORN Micro-One uitgevoerd met een automatische twaalfvoudige wisselaar die in z’n geheel uitgewisseld kan worden. De Micro-One neemt met slechts 0,9 m² voor een vijfassige bewerkingsmachine weinig waardevolle vloerruimte in. De ergonomie van de machine en de bereikbaarheid van de werkruimte zijn door het toepassen van een onderbouw en twee ruime toegangsdeuren optimaal. Voor het automatisch beladen is de werkruimte van boven te bereiken.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden