12 maart 2020 - 6 min leestijd

Plaatwerk is krachtige motor voor Haak Production & Engineering Solutions

Haak Production & Engineering Solutions in Gorredijk heeft recent het machinepark vernieuwd met een nieuwe BySmart Fiber van Bystronic. Met een laserbron van 4 kW kan Haak een hoge output realiseren in dun plaatmateriaal. “Het gebruik van plaatmateriaal neemt sterk toe in de machines en systemen die we voor onze opdrachtgevers produceren”, vertelt directeur Freddy Haak. Haak heeft als eerste bedrijf in Nederland de nieuwe BySmart Fiber van Bystronic in gebruik genomen. Deze machine zal van 1 t/m 4 september ook op TechniShow te zien zijn.

Haak Production & Engineering Solutions is sterk gegroeid de laatste jaren. Vorige jaar is de omzet zelfs met zestig procent gegroeid en ook dit jaar verwacht het bedrijf een behoorlijke groei door te maken. De reden van dit succes is de brede expertise van de machinebouwer, waarbij zowel de engineering en dus het meedenken met de klant, wordt gecombineerd met een modern en uitgebreid machinepark. Zo kunnen ze klanten bedienen in diverse industrieën zoals de voedsel-, medische-, spoorweg-, personal care-, grafische-, verpakkings- en nucleaire industrie. “Haak is niet altijd zo breed georiënteerd geweest. Het bedrijf is in 1978 opgericht en toen heeft het zich in eerste instantie vooral gericht op de grafische- en verpakkingsindustrie. Deze industrieën kregen het tijdens de crisis erg moeilijk, waardoor ook ons bedrijf in een lastig parket terecht kwam. Het bedrijf is zelfs even in eigendom geweest van een investeringsmaatschappij, maar gelukkig heb ik in 2014 alles weer over kunnen nemen en sindsdien zijn we weer een echt familiebedrijf. Van de crisisperiode hebben we veel geleerd, waardoor we het nu over een andere boeg gooien en werk verrichten voor klanten in vele industrieën”, aldus Freddy. Een kijkje in de productiehallen laat zien hoe divers de producten zijn die Haak ontwikkelt, produceert en monteert: kasten voor de spoorwegen, complete installaties voor de productie van scheersystemen, diverse pick&place installaties, onderdelen voor brandweerauto’s en ga zo maar door.

 

Veel meer output

In 2005 is Haak gestart met een plaatwerkafdeling. Toen Haak in 2014 terug in eigen handen kwam is besloten om de oudere CO2-laser te vervangen voor een fiberlasersnijmachine van Bystronic. “Een hele goede beslissing, want zonder plaatwerk hadden we er nu niet zo goed voorgestaan. We zien een sterke toename in het gebruik van plaatmateriaal. Veel constructiedelen in machines die vroeger verspaand werden, worden nu met plaatmateriaal gemaakt.” De eerste plaatbewerkingsmachine die werd aangeschaft door Haak was een CO2-laser van Bystronic. Al snel werd deze vervangen door een 2 kW fiberlaser van dezelfde producent. “De eerste fiberlasersnijmachine was veel efficiënter dan de CO2-laser. We hadden ineens veel meer productie-output, de energiekosten gingen met een factor vijf omlaag en ook op het gebied van onderhoud gingen de kosten fors omlaag.” Nu heeft de 2 kW fiberlaser plaatsgemaakt voor de nieuwe BySmart Fiber met 4 kW die volgens Freddy nog eens drie keer zo snel is als de oude fiberlaser. Bovendien is de snijkwaliteit beter, waardoor er minder nabewerkingen nodig zijn. “In de maakindustrie moet je continu blijven investeren, anders raak je snel achterop. Zo hebben we recent ook nog in twee vijfassige bewerkingsmachines geïnvesteerd voor onze verspaanafdeling, om maar een voorbeeld te geven.”

De BySmart Fiber bij Haak heeft een bed van 3.000 mm × 1.500 mm en is al klaargemaakt om in de toekomst uitgerust te kunnen worden met een passende automatiseringsoplossing. Zo heeft Haak de machine bijvoorbeeld uitgerust met een automatische nozzle-wisselaar voor een betrouwbare onbemande productie in de toekomst. Freddy: “Op het moment dat je gaat automatiseren moeten de processen voor en na de lasermachine ook goed doordacht zijn om bottlenecks en extra voorraad te voorkomen. Dat betekent bijvoorbeeld dat we door de stijgende output ook het aantal kantbanken moeten uitbreiden.”

 

Besturing brengt eenvoud

“Van 1 t/m 4 september presenteert Bystronic tijdens de TechniShow als highlight de 6 kW versie van de BySmart Fiber. Deze vlakbedlaser is een fiberlaser die compleet is uitgerust, maar wel op een aantrekkelijk prijsniveau. Zo is de machine eenvoudig te automatiseren en kunnen functies zoals Cut Control het onbemande snijproces bewaken. Een bijkomend voordeel is de gebruiksvriendelijke besturing die werkt met overzichtelijke icoontjes, zoals men kent op een smartphone of tablet”, vertelt Jan Berends van Bystronic. Voor Haak is deze besturing ook een belangrijk voordeel, omdat alle machines van Bystronic met hetzelfde 22” besturingsscherm worden uitgerust. Of het nou een lasersnijmachine is of een kantbank, de besturing oogt en werkt hetzelfde. Bij Haak staan naast de BySmart Fiber ook een Xpert Pro 200/3100 en een Xpert 40 kantbank operationeel. “Omdat alle drie machines een identiek werkende besturing hebben, kunnen onze werknemers er snel mee aan de slag. Daarnaast geven de besturingen veel informatie overzichtelijk weer over het proces en zijn ze goed te koppelen met ons ERP-systeem. Zo houden we overzicht in de productie, die zich kenmerkt door de vele verschillende onderdelen die in kleine series geproduceerd worden”, aldus Freddy.

 

Bystronic op TechniShow

De BySmart Fiber is niet de enige machine die Bystronic op TechniShow in september zal presenteren. Ook de snelle Xpert Pro dynamic kantbank met krachtige motoren, de compacte Xpert 40 kantbank met mobiele robot en de Xact Smart kantbank zijn highlights op de beurs. Die laatste is een mid-range machine met dezelfde besturing als de Xpert Pro serie, maar dan interessant geprijsd. Een primeur op de stand van Bystronic is de nieuwe Bysoft Robot Manager software. Hiermee kunnen gebruikers de buigrobot snel programmeren. Last but not least zal Bystronic als primeur de ByTube 130 buis- en profiellaser tentoonstellen. “Interessant voor bezoekers is dat Bystronic op TechniShow enkele primeurs presenteert van nieuwe ontwikkelingen die pas kort op de markt zijn. Daarnaast zijn er op TechniShow een aantal specialisten van het Solution Center van Bystronic aanwezig. Het Bystronic Solution Center ondersteunt de verkoop en onze klanten bij het kiezen van het juiste proces dat past bij hun vraagstuk. Dat kan heel breed gaan, van een vlakbedlaser of kantbank met automatisering tot een volledig ingerichte Smart Factory met onder andere AGV’s. Naast deze hardware mogelijkheden wordt het ook steeds belangrijker hoe de software wordt ingericht. Het Bystronic Solution Center kan ook op dat vlak informatie verschaffen over prangende vragen, zoals met wie communiceert de software en waar blijft de data. Al met al laat Bystronic op TechniShow een compleet aanbod van plaatbewerkingsoplossingen zien”, besluit Berends.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden