1 maart 2021 - 2 min leestijd

Plansee meerderheidsaandeelhouder Ceratizit

De Plansee Group, met het hoofdkantoor in Oostenrijk, heeft vanaf vandaag het meerderheidsbelang in Ceratizit. Voorheen bedroeg het belang van de Plansee Group al 50 procent. Ceratizit, een Luxemburgs bedrijf, is gespecialiseerd in de productie van hardmetalen gereedschappen.

“We willen het succesverhaal van Ceratizit – sneller en effectiever voortzetten door meerderheidsaandeelhouder te zijn”, aldus Karlheinz Wex, woordvoerder van de raad van bestuur van de Plansee Group. Dit wordt de grootste transactie in de geschiedenis van het bedrijf. De partijen kwamen overeen om de omvang van het verworven belang en de financiële details vertrouwelijk te houden. De transactie zal worden uitgevoerd onder voorbehoud van de goedkeuring van de antitrustautoriteiten. De Plansee Group heeft opties om de komende jaren het resterende belang in Ceratizit te verwerven.

“Ons doel is om een ​​volledig geïntegreerde bedrijfsgroep te creëren voor de productie en verwerking van molybdeen- en wolfraammaterialen”, voegt Karlheinz Wex toe. Essentiële elementen in dit proces zijn de duidelijk gepositioneerde divisies Plansee High Performance Materials (producten gemaakt van molybdeen en wolfraammetalen) en Ceratizit (gereedschappen van wolfraamcarbide), evenals het veiligstellen van de langdurige aanvoer van grondstoffen.

Karlheinz Wex ziet potentieel voor synergie in de levering van wolfraamgrondstof, in de nauwe samenwerking bij digitaliseringsprojecten en in de servicefuncties. Relevante details worden de komende maanden uitgewerkt.

Ceratizit ontstond in 2002 als resultaat van een fusie tussen het Oostenrijkse Plansee Tizit en het Luxemburgse Cerametal. Het belang van de Plansee Group in de joint venture bedroeg 50 procent. Ceratizit heeft zijn verkoopvolume sinds de fusie verdrievoudigd en is uitgegroeid tot een toonaangevend bedrijf in de hardmetaalindustrie.

Plansee-groep

Met zijn divisies Plansee High Performance Materials, Ceratizit en Global Tungsten & Powders en zijn belang in Molymet, is de Plansee Group een van ’s werelds toonaangevende industriële poedermetallurgische groepen. De Plansee Group is gespecialiseerd in molybdeen- en wolfraammaterialen en bestrijkt de hele keten van toegevoegde waarde – van het ertsconcentraat tot op maat gemaakte gereedschappen en componenten.

Het portfolio van de Plansee Group omvat meer dan 75.000 verschillende producten en gereedschappen die worden gebruikt bij de productie van alledaagse hightech-apparaten zoals smartphones, evenals duurzame en efficiënte oplossingen met betrekking tot mobiliteit, energievoorziening en industriële productie. In het boekjaar 2019/20 realiseerde de Plansee-groep, met zijn 7.606 medewerkers, een geconsolideerde omzet van 1,38 miljard euro. Over de hele portefeuille van de Plansee-groep (alle 20 procent en hogere belangen gecombineerd) werd een omzet van 2,9 miljard euro behaald met 13.796 medewerkers.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden