29 november 2023 - 2 min leestijd

Producenten industrie opnieuw minder negatief

De producenten in de industrie waren in november minder negatief dan in oktober. Het vertrouwen ging van -1,8 in oktober naar -0,5 in november, aldus het CBS. Fabrikanten waren minder negatief over de verwachte bedrijvigheid in de komende drie maanden en de voorraden gereed product. Het producentenvertrouwen lag in november onder het langjarig gemiddelde van 1,0. Het vertrouwen bereikte in november 2021 de hoogste waarde (12,7). In april 2020 werd de laagste waarde (-28,7) genoteerd.

Producenten waren in november minder negatief over de voorraden gereed product en over de verwachte productie in de komende drie maanden. Hun oordeel over de orderportefeuille veranderde niet.

Twee deelindicatoren van het producentenvertrouwen waren negatief. Het aantal producenten dat verwacht dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen was kleiner dan het aantal dat een afname van de productie voorziet. Het aantal producenten dat de voorraad eindproduct als klein beschouwt, was kleiner dan het aantal dat de voorraden groot vindt.

Een deelindicator was positief. Het aantal producenten dat de orderpositie groot acht had de overhand op het aantal dat de orderportefeuille klein vindt, gelet op de tijd van het jaar.

Producentenvertrouwen verbetert

In bijna alle branches in de industrie verbeterde het producentenvertrouwen in november. Fabrikanten in de textiel-, kleding- en lederindustrie waren het meest positief, terwijl producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie opnieuw het meest negatief waren.

In de Conjunctuurenquête Nederland worden maandelijks ook vragen gesteld die geen onderdeel zijn van het producentenvertrouwen, zoals over de verwachte personeelssterkte. Voor het eerst in bijna 3 jaar zijn producenten hierover negatief. Het aantal producenten dat verwacht dat hun personeelssterkte de komende drie maanden zal toenemen was kleiner (12,1 procent) dan het aantal dat een afname voorziet (13,1 procent). Het saldo kwam uit op -0,9. Deze indicator is niet voor seizoen gecorrigeerd.

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in september 10,3 procent lager dan in september 2022. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis. Ten opzichte van augustus daalde de productie met 0,9 procent.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden