11 juli 2024 - 2 min leestijd

Productie industrie 3 procent lager in mei

De kalendergecorrigeerde productie van de Nederlandse industrie was in mei 3,0 procent lager dan in mei 2023, maakt het CBS bekend. Ook in de voorgaande tien maanden kromp de productie op jaarbasis.

Twee derde van alle bedrijfsklassen in de industrie produceerde in mei minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de acht grootste branches noteerde de reparatie en installatie van machines de grootste productiedaling. De elektrische en elektronische apparatenindustrie had de grootste stijging.

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en kalendereffecten gecorrigeerde cijfers. Van april op mei daalde de productie met 0,4 procent.

De voor seizoen- en kalendereffecten gecorrigeerde productie fluctueert doorgaans aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. In mei 2020 bereikte de productie van de industrie een dieptepunt. Daarna werd een stijgende lijn ingezet tot mei 2022. Sindsdien is de trend omgeslagen.

Minder negatief

De producenten in de industrie waren in juni minder negatief dan in mei. Fabrikanten waren vooral positiever over de verwachte bedrijvigheid en minder negatief over de voorraden gereed product. Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van Duitse producenten was in juni wat minder negatief dan in mei (Eurostat). De kalendergecorrigeerde productie van de Duitse industrie lag in mei 7 procent lager dan een jaar eerder. Ten opzichte van april daalde de Duitse productie met 2,9 procent (Destatis).

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden