12 oktober 2023 - 2 min leestijd

Productie industrie 8 procent lager in augustus

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in augustus 8,0 procent lager dan in augustus 2022, maakt het CBS bekend. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

De meeste bedrijfsklassen van de industrie produceerden in augustus minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de grote branches noteerde de machine-industrie de grootste productiedaling. De reparatie en installatie van machines had de grootste toename van de productie.

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van juli op augustus daalde de productie met 0,7 procent.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert doorgaans aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. In het voorjaar van 2020 kromp de productie snel en in mei 2020 werd een dieptepunt bereikt. Daarna werd een stijgende lijn ingezet tot mei 2022. Sindsdien is de trend omgeslagen.

September

De producenten in de industrie waren in september even negatief als in augustus. Het oordeel van fabrikanten over hun orderportefeuille verslechterde. Ze waren echter minder negatief over de verwachte bedrijvigheid in de komende drie maanden en de voorraden gereed product.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van Duitse producenten is in september minder negatief dan in augustus (Eurostat). De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in augustus 0,7 procent lager dan een jaar eerder. Ten opzichte van juli steeg de Duitse productie met 0,5 procent (Destatis).

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden