17 november 2020 - 2 min leestijd

Productie industrie bijna 7 procent lager in september

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in september 6,8 procent lager dan in september 2019, maakt het CBS bekend. Na drie maanden waarin de krimp steeds kleiner werd, was is er in september weer een grotere daling van de productie. Het vertrouwen van industriële ondernemers was in oktober voor het eerst na vijf maanden negatiever dan een maand eerder.

Bijna twee derde van alle bedrijfsklassen in de industrie produceerden in september opnieuw minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. In het merendeel van die branches was de krimp ook groter dan een maand eerder. Van de acht grootste bedrijfsklassen binnen de industrie kromp de productie van de branche reparatie en installatie van machines het sterkst. Daarentegen produceerde een belangrijke branche als de chemie voor de derde maand op rij meer dan een jaar eerder.

Trend dalend

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van augustus op september 2020 daalde de productie met 1,0 procent. 

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Van medio 2014 tot begin 2018 was er sprake van een stijgende trend van de industriële productie. Daarna is de trend dalend.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden