13 februari 2024 - 2 min leestijd

Productie industrie ruim 3 procent lager in december

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in december 3,3 procent lager dan in december 2022, maakt het CBS bekend. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

De meeste bedrijfsklassen van de industrie produceerden in december minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de grotere branches noteerde de elektrische en elektronische apparatenindustrie de grootste productiedaling. De metaalproductenindustrie had de grootste productietoename.

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van november op december steeg de productie met 6,8 procent.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert doorgaans aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. In het voorjaar van 2020 kromp de productie snel en in mei 2020 werd een dieptepunt bereikt. Daarna werd een stijgende lijn ingezet tot mei 2022. Sindsdien is de trend omgeslagen.

Producenten industrie minder negatief in januari

De producenten in de industrie waren in januari minder negatief dan in december. Fabrikanten waren vooral minder negatief over de orderportefeuille. Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van Duitse producenten was in januari negatiever dan in december (Eurostat). De kalendergecorrigeerde productie van de Duitse industrie was in december 3,8 procent lager dan een jaar eerder. Ten opzichte van november daalde de Duitse productie met 1,5 procent (Destatis).

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden