18 september 2019 - 2 min leestijd

Reactie FPT-Vimag op Miljoenennota: investeer in innovatie

FPT-Vimag roept in een reactie op de Miljoenennota op om meer te investeren in innovatie. Juist kerntechnologieën als fotonica, robotica en kunstmatige intelligentie helpen de economie verder. “Het tempo lijkt er uit bij Rutte-III”

 

“Het Kabinet heeft mooie intenties, maar lijkt een beetje moegestreden”, analyseert André Gaalman, voorzitter van FPT-Vimag in een reactie op de Miljoenennota. “Terwijl er juist genoeg mogelijkheden lijken te liggen in de komende jaren. Nederland heeft een kenniseconomie en een uitstekende infrastructuur. Op onze universiteiten en bij onze bedrijven staan we vooraan met innovaties in high-tech. Maar de overheid lijkt dit nauwelijks te stimuleren. Landen als China, Duitsland en de Verenigde Staten bieden innovaties juist alle ruimte.”

Innovatiebeleid zou centraal moeten staan bij dit kabinet. Het zou volgens Gaalman niet van moed getuigen als innovatiebeleid wordt doorgeschoven naar een volgende regering. “Nu is de tijd om keuzes te maken. Afwachten betekent afglijden. Helaas lijkt de energie er een beetje uit bij Rutte-III. Alsof ze goed zijn gestart in een marathon, maar na 30 kilometer tempo verlagen. Is de moed in de schoenen gezakt?”

 

Vader

Het verbaast Gaalman dat het geld voor investeringen in de economie er wel is, maar dat het op de plank blijft liggen. In 2018 werd 2,2 miljard euro dat geoormerkt was voor investeringen in de knip. Het Centraal Planbureau schat dat bedrag dit jaar op 1,8 miljard euro. “In de Miljoenennota kondigt de regering dan ook nog de oprichting van een investeringsfonds aan, gevuld met tientallen miljarden euro’s geleend geld. Maar concreet wordt het kabinet niet. Het enige waar ze mee bezig lijken te zijn, is voorsorteren op de verkiezingen van 2021. Zo strijden de CDA’er Wopke Hoekstra en de VVD’er Eric Wiebes vooral om de vraag wie de geestelijk vader is van zo’n investeringsfonds. Over het fonds zelf blijft het mistig.”

 

Beeld Wikipedia, Husky

 

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden