2 juli 2021 - 2 min leestijd

Recordstijging nieuwe orders

De toename van het aantal nieuwe orders bereikte deze maand een recordniveau, voortgestuwd door de versoepelingen van de lockdown-maatregelen. De productie nam opnieuw fors toe en de werkgelegenheid steeg in de grootste mate sinds maart 2018. De uitbreiding van de inkoopactiviteiten in juni was slechts iets kleiner dan het record van mei en de voorraad ingekochte materialen steeg fors. De voorraad gereed product daalde in de op een na grootste mate sinds 2011. De NEVI PMI van juni is 68.8, de op een na hoogste score sinds het begin van dit onderzoek.

Tekorten, voorraadvorming en logistieke problemen zorgden voor de grootste verlenging ooit van de levertijden. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk bereikte een nieuw recordniveau. Zowel de inkoop- als de verkooprijzen stegen in de grootste mate sinds het begin van het onderzoek. De stemming met betrekking tot de toekomstige productie bleef zeer positief.

“Ondanks de langste levertijden en grootste tekorten aan materialen ooit gemeten slaagt de Nederlandse industrie er nog steeds in de productie te verhogen.” zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom industrie bij ABN AMRO in zijn redactionele commentaar deze maand op de Nevi Inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie. “De Nevi Inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie daalde in juni licht ten opzichte van de recordstand in mei, maar duidt nog steeds op zeer snelle groei. Toeleveringsketens zijn nog steeds ernstig ontregeld. Behalve chips zijn er ook tekorten aan basismaterialen als hout en kunststoffen. In juni raakten toeleveringsketens verder ontregeld door vertraging in de containervaart als gevolg van coronamaatregelen. Dankzij de sterke vraag kan de industriële productie dit jaar en volgend jaar verder toenemen, al kunnen de tekorten aan materialen op korte termijn de groei remmen.”

Bron: NEVI

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden