15 september 2020 - 5 min leestijd

Recycling van hardmetaal levert voordelen op

Gevestigd in Oostenrijk en onderdeel van de Sandvik group, is Wolfram Bergbau und Hütten een van ’s werelds grootste producenten van wolfraamcarbide. Een essentieel ingrediënt in Sandvik Coromant’s volhardmetalen gereedschappen, en de geschatte voorraden van het materiaal zijn ca. zeven miljoen ton — oftewel 100 jaar verbruik. Toegang tot primaire grondstoffen is essentieel in het behouden van Wolfram’s positie, maar de fabriek investeert ook in gereedschappen die al gemaakt zijn. Hier legt Jill Glynn uit, commercial services manager bij Sandvik Coromant de leider op het gebied van het verspanen van metaal hoe fabrikanten hun activa zo goed mogelijk kunnen benutten.

 

Waarom onnodig grondstoffen winnen via mijnbouw? Volgens ClimateWorks Foundation, een openbare liefdadigheidsinstelling met als missie het ontdekken van “best practice” oplossingen welke organisaties helpen bij het reduceren van hun CO2 verbruik, is de circulaire economie “een systeem waarin materiaal stroomt, gedefinieerd als bestaande uit biologische en “technische” voedingsstoffen die ontworpen zijn om met hoge kwaliteit te blijven circuleren, om de biosfeer veilig weer binnen te gaan en daarbij waarde te leveren tegen de minst mogelijke energie en fysieke hulpbronnen”.

De circulaire economie biedt niet alleen milieuvoordelen. Zodra de Sandvik Coromant gereedschappen hun snijkanteigenschappen verliezen is het gemakkelijk om ze onbruikbaar te maken. Echter, de materialen die zijn gebruikt om deze gereedschappen te maken blijven waardevol.

Vanuit een groen perspectief vergt het maken van nieuwe gereedschappen uit gerecycled volhardmetaal 70% minder energie dan het produceren uit nieuwe grondstoffen. De productie is ook duurzamer en het gebruiken van gerecyclede materialen stoot 40% minder CO2 uit vergeleken met het beginnen op basis van nieuwe grondstoffen.

Met de introductie van elk nieuw proces, hangt het succes ervan vaak af van de mate waarin het kan voorzien in de behoeften van de onderneming. Het aannemen van de circulaire economie vormt zowel een antwoord op de wereldwijde uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en lost tegelijkertijd een probleem op dat maar weinig klanten willen beheren — afval.

Door toezicht te houden op de gehele levensduur van een product, krijgen bedrijven meer controle over hun activa. Deze controle betekent dat een bedrijf effectief zijn kosten kan analyseren, terwijl het ook zijn klanten kan helpen met het verkopen van verbruikte producten, waarbij een leveranciersrelatie ontstaat die niet stopt wanneer de initiële productaankoop is afgerond.

 

Terugkopen

95 Procent van een gebruikte volhardmetalen wisselplaat kan worden gerecycled. Dit hardmetaal bestaat voor circa 75 procent uit wolfraamcarbide. De locatie van Wolfram heeft een eigen recyclingproces ontwikkeld, waarvan klanten van Sandvik Coromant wereldwijd kunnen profiteren.

Sandvik Coromant zorgt voor het ophalen van de gebruikte hardmetalen gereedschappen van de klant voordat deze naar de locatie worden getransporteerd. Daar voeren recyclingmanagers een Röntgen-fluorescentieanalyse uit met behulp van een scansysteem welke de samenstelling van de ontvangen gereedschappen bepaald. Na eerst te zijn verbrijzeld vormen de nieuwe verpulverde gereedschappen een hardmetaalpoeder.

Dit poeder ondergaat vervolgens een chemische zuivering, welke helpt bij het terugwinnen van de materialen die dezelfde eigenschappen hebben als het wolfraamcarbide dat oorspronkelijk werd gewonnen in de mijnen van Wolfram. Extra elementen in het gecementeerd hardmetaal worden ook duurzaam beheerd. Het kobalt bijvoorbeeld dat wordt gewonnen uit de gebruikte gereedschappen wordt naar een derde partij gestuurd voor recycling.

Hardmetalen gereedschappen van alle fabrikanten worden geaccepteerd in het Sandvik Coromant recycling programma, ongeacht grootte, industrie of locatie.

 

Langere levensduur

Om te handelen als verantwoordelijke partners, moeten bedrijven recycling opnemen in hun activabeheerstrategie. Echter, het bieden van massieve boren voor een grotere proceszekerheid bij het bewerken van moeilijke materialen is een andere milieu-overweging.

De meeste industrieën waar boren een essentiële rol speelt in de dagelijkse productie kopen in met maar één doel voor ogen. Hoelang gaat dit gereedschap het volhouden? Velen stellen deze vraag vanuit een kosten-per-gebruik gezichtspunt, maar een gereedschap met een lange standtijd is ook belangrijk voor diegene die de levensduur van een product willen verlengen vanuit een milieu-gezichtspunt.

Sandvik Coromant heeft de nieuwste toevoeging aan haar productprogramma ontwikkeld, de CoroDrill® 860 met -GM geometrie, met deze overwegingen in gedachten. Het gereedschap is veel minder gevoelig voor slijtage dan zijn voorganger, de CoroDrill® R840, dankzij zijn geavanceerde geometrie en unieke hardmetaalsoort, hetgeen resulteert in een langere standtijd.

Sandvik Coromant’s reconditioneringsservice optimaliseert de gereedschapslevensduur en prestaties, waarbij een nieuwe geometrie wordt gewaarborgd voor een ultieme proceszekerheid. Voor een verlengde levensduur moeten gereedschappen met succes meerdere reconditioneringen kunnen ondergaan. De CoroDrill 860-GM biedt niet alleen de beste prestaties in de markt, maar ook omdat deze qua ontwerp langer is, maximaliseert dit de levensduur van het gereedschap. Met een aanbeveling van drie reconditioneringen per gereedschap, biedt de CoroDrill 860-GM in feite vier gereedschappen in één enkele oplossing. Na het einde van de levensduur, kan het gereedschap worden aangemeld voor het Sandvik Coromant Recycling programma, waarbij de klant een financieel rendement krijgt op zijn initiële investering.

Wolfram toont aan dat activamanagement niet stopt na de aankoop. Fabrikanten moeten rekening houden met de gehele levensduur van hun producten, zowel vanuit het gezichtspunt van duurzaamheid als winstgevendheid. Terwijl recycling-programma’s de CO2 productie kunnen reduceren en de relatie met de klant kunnen versterken, moeten fabrikanten ook rekening houden met de levensduur van de gereedschappen die ze produceren, welke de duurzaamheid van een onderneming verder zullen bevorderen.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden