3 september 2019 - 4 min leestijd

Remco H. Valk: “Wij verkopen ons bedrijf niet aan Chinese investeerders”

Chinese investeerders hebben onlangs een grote Duitse robotfabrikant overgenomen. Zijn Nederlandse collega’s de volgende in de rij? We stelden deze vraag aan Remco H. Valk, CEO van lasrobotintegrator Valk Welding Group.

Steeds meer robotfabrikanten en -integratoren worden opgekocht door Chinese investeerders. Wanneer is het uw beurt?

“Tot nu toe hebben we geen aanbod van een Chinese investeerder ontvangen. Maar we zouden ons bedrijf ook niet verkopen. Valk Welding is een tweede generatie familiebedrijf en ik hoop dat het nog vele generaties lang in familiehanden zal blijven.”

 

Maar een Chinese investeerder heeft net een van uw collega’s uit Duitsland gekocht. Verandert dit de marktsituatie? Een grote robotfabrikant uit Augsburg is sinds 2016 ook al voor het grootste deel in handen van de Chinese Midea Group. Zie je hier een strategie?

“Ik denk dat onze collega uit Haiger een reden had om het bedrijf aan Chinese investeerders te verkopen. Er zijn altijd veel redenen voor een dergelijke beslissing. Maar wij gaan onze eigen weg en hebben ook voldoende eigen middelen om verder te kunnen groeien.”

 

Ja, we hebben gehoord over de uitbreiding en nieuwbouw. Wat kunt u hierover zeggen?

“Met onze huidige gebouwen en kantoren komen we ruimte tekort. We groeien voortdurend en de medewerkers hebben goede kantoren en ruimtes nodig. Onlangs werd een gebouw in onze straat te koop aangeboden, ik heb er niet lang over nagedacht en het direct gekocht. Na de verbouwing zullen we in januari 2020 daar met de service en engineering onze intrek nemen. We hebben nog een ander gebouw kunnen huren en ook dit kunnen we goed gebruiken. Daarnaast is de bouw van onze nieuwe productievestiging in Tsjechië volgende maand gereed en kunnen we daar de 30-35% productiecapaciteitsvergroting starten die we hard nodig hebben”

 

Als ik u zo hoor, is de markt positief en groeit de markt. U leest ook andere cijfers in de pers.

Ja, die cijfers hebben we ook gelezen, maar dat geldt niet voor ons. Dat is te wijten aan ons productportfolio. We leveren lasrobotsystemen, automatisering en daarmee bieden we een oplossing voor een klantprobleem. Wij praten met onze klanten, luisteren en leveren graag een klantspecifieke oplossing. Valk Welding levert ongeveer 200 robots per jaar, plus lastoebehoren, spare parts en lasdraad. We hebben een geweldig team, goede medewerkers waar ik erg trots op ben en een duidelijke missie: “The strong connection”. We hebben een sterke band zowel met onze medewerkers, als klanten en leveranciers. Als familiebedrijf is deze sterke band erg belangrijk.”

 

Ligt daar het succes van uw onderneming – in de sterke verbondenheid – The strong connection?

“De mensen – het team brengt succes. En de wil om samen met de klant een oplossing te vinden en aan de wensen van de klant te voldoen. Daar ligt ons succes.”

 

En waar ziet u de grenzen van de collega’s uit Haiger?

“Nou, ik ken het bedrijf, de mentaliteit en enkele medewerkers goed. Ik heb daar in 1978/1979 een fase van mijn opleiding doorgebracht en ben nog steeds bevriend met een aantal mensen van hen. Met het bedrijf zelf is er een gezonde competitie. Ik denk dat Valk Welding de meer innovatieve producten biedt en veel flexibeler, sneller en klantgerichter werkt op de markt.”

 

Vormt de instap van Chinezen ook een gevaar voor een bedrijf?

“Ik kan daar geen sluitend antwoord op geven. Ik denk echter dat klanten in Europa zeer voorzichtig zullen zijn. We hadden iets soortgelijks gezien toen Chinezen in Augsburg instapte. Veel klanten waren bang dat de Chinese concurrentie belangrijke technologieën, specifieke knowhow, assemblage- en productiekennis over zouden nemen.

Investeerders verwachten rendementen. De verwachtingen kunnen natuurlijk verschillen. Vooral wanneer een staat investeert in een bedrijf en specifiek in belangrijke technologie en toekomstige markten.”

 

Moeten we in Europa zorgen dat we onze technologische voorsprong behouden?

“Ik ben zeker niet het juiste aanspreekpunt voor deze vraag.  Dit moet je aan andere deskundigen vragen. Ik kan alleen maar bevestigen dat wij als Valk Welding met ons familiebedrijf streven naar een leidende positie in gerobotiseerde lastechniek in Europa en op sommige gebieden al toonaangevend zijn. Daar ben ik trots op.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden