26 februari 2021 - 1 min leestijd

Resultaten Industrie: goede start in 2021

De industrie heeft een goed einde van 2020 en een goede start van het huidige jaar meegemaakt. Vergeleken met 2019 bedroeg de productiekrimp in december nog slechts 0,2%. Een hele vooruitgang ten opzichte van de -12% in mei 2020. Producenten ondervinden veel minder negatieve gevolgen van de 2e coronagolf en lockdown maatregelen. In 2020 lag de productie 4,4% lager dan in 2019. Producenten van elektrische apparaten, geneesmiddelen en bouwmaterialen hebben de productie als enige opgevoerd. Net als Q3 bracht Q4 van 2020 weer groei voor het merendeel van de industrietakken.

De Nederlandse industrie zit ook in januari in de lift. De industriële inkoopmanagersindex PMI stijgt in januari door naar 58,2. De sterkste toename in 2,5 jaar. De bezettingsgraad van het machinepark is gestegen naar 80% en de productieverwachtingen voor de komende 12 maanden zijn sinds april 2018 niet meer zo positief geweest.

De Duitse industrie groeit – met een pas op de plaats- nog stevig door, met een positief effect op de exportorders. Logistieke verstoringen door de coronamaatregelen zorgen nog wel voor aanzienlijk langere levertijden, maar de grote voorraden ingekocht materiaal vormen voorlopig nog een goede basis voor verdere productiegroei.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden