2 mei 2017 - 4 min leestijd

RoboJob doet succesvolle intrede in Frankrijk

Het Belgische RoboJob, specialist in CNC-automatisering heeft succesvol haar eerste stappen op de Franse markt gezet. Begin april nam RoboJob voor het eerst deel aan een beurs in Frankrijk, het Salon de l’Industrie. Dat resulteerde meteen in opdrachten. De eerste installaties zijn inmiddels een feit.

 

De interesse en de vraag naar de oplossingen van RoboJob zijn volgens het bedrijf groot. “Er was zelfs een klant die meteen drie systemen in één keer besteld heeft!”, vertelt mede-oprichter en zaakvoerder Helmut De Roovere enthousiast. “Dat zal natuurlijk de uitzondering zijn, maar het geeft toch aan dat ook de Franse toeleveranciers begrepen hebben dat CNC-automatisering hun rendement, flexibiliteit én efficiëntie verder kan verhogen. Het is aan ons om hen hierin bij te staan.”

Volgens RoboJob speelt de belangstelling in Frankrijk voor het ‘Industrie 4.0’ principe, met moderne en flexibele automatisering, uitwisselingen van data en moderne productietechnieken als steunpilaren de Belgische specialist in CNC-automatisering mede in de kaart. Hoge loonkosten, afnemende seriegroottes en een moeizame zoektocht naar goed opgeleide CNC-operatoren zijn in heel West-Europa een bekend verhaal, maar volgens De Roovere zijn Franse bedrijven nóg meer genoodzaakt om heel slim om te gaan met technologie: “De loonkosten zijn zodanig hoog in Frankrijk dat nieuwe technologie en innovatie de enige manier is om op te boksen tegen de internationale concurrentie. We merken nu al – amper een maand na het Salon de l’Industrie – dat de vraag naar onze oplossingen erg hoog is.”

 

Automatisering op maat

Die oplossingen staan volgens RoboJob binnen de Benelux al langer gekend om hun laagdrempeligheid, gebruiksgemak en brede toepasbaarheid. De Turn-Assist Series – voor het automatiseren van CNC-draai- en slijpmachines, en ook draai/freescombinaties – en de Mill-Assist Series – voor het automatiseren van freesmachines – zijn volgens het bedrijf ondertussen uitgegroeid tot dé standaard in CNC-automatisering. Deze geïntegreerde oplossingen kunnen worden toegepast op producten in uiteenlopende afmetingen (standaard diameter tot 400 mm) en gewichten (tot 700 kg).

Op de TechniShow in maart 2016 lanceerde RoboJob bovendien twee nieuwe standaardsystemen, die zich toespitsen op de grotere en meer complexe series: de Turn-Assist Racks en de Mill-Assist Racks. Anders dan bij de andere producten worden hier niet de werkstukken, maar de werkstukdragers gestapeld. De robot bouwt als het ware torens van ‘racks’, waarin de werkstukken gepositioneerd worden in inleg-trays. Daarmee beantwoordt RoboJob aan de vraag om ook complexe werkstukken, zoals gietstukken, te automatiseren.

“We beseffen natuurlijk maar al te goed dat niet alle behoeften van alle klanten dezelfde zijn”, aldus De Roovere. “Daarom hebben we de afgelopen jaren ook hard gewerkt om allerlei uitbreidingen en opties toe te voegen. Die ontwikkelen we meestal op vraag van, en vaak ook samen met onze klanten. Zo hebben we met onze ‘wenteleenheid’ de mogelijkheid om werkstukken om te draaien, opdat ze volledig bewerkt kunnen worden op een machine met één spil. Daarnaast kan er ook beladen worden vanop een pallet, ontladen naar een pallet, bieden we standaardoplossingen voor het bewerken van assen, en ook een geïntegreerde Airblow aan voor het proper blazen van de werkstukken, en van de klauwplaat. Met deze modulaire bouwstenen hebben onze klanten de mogelijkheid om een automatisering op maat uit te bouwen in functie van hun behoeften, waarbij bovendien de kosten gespreid kunnen worden in de tijd.”

 

Sterke groei

De Belgische specialist in CNC-automatisering kende sinds haar start een sterke groei, niet alleen in de Benelux, maar ook in Duitsland, Zwitserland, Scandinavië en Groot-Brittannië. Nu, sinds de première van RoboJob op het Salon de l’Industrie in Parijs mag de automatiseringsspecialist ook in Frankrijk spreken van een succesvolle start.

 

 

 

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden