29 juni 2020 - 3 min leestijd

Robojob draait weer op volle toeren

Na enkele vreemde, bijna onwezenlijke maanden begint het leven nu wel te hervatten. Het ‘nieuwe normaal’ krijgt nu een concrete invulling, ook bij het Belgische RoboJob. Het bedrijf nam al snel de nodige voorzorgsmaatregelen, en wist zich de afgelopen maanden ook goed voor te bereiden om er nu weer vol tegenaan te gaan. Ondertussen draait RoboJob weer helemaal op volle toeren.

 

Nog voor de ‘lockdown light’ in voege ging in België, werkte het merendeel van de meer dan 60 RoboJob-werknemers al van thuis uit. De nodige tools en systemen om iedereen vlot, efficiënt en veilig aan het werk te houden werden snel opgestart, en zo kon het RoboJob-team de afgelopen maanden verder timmeren aan de toekomst. “Toen we de ernst van de situatie konden inschatten, hebben we onze productie enkele weken stilgelegd”, vertelt CEO Helmut De Roovere. “Gelukkig konden we onze klanten ook op afstand blijven ondersteunen, en konden we zelfs ter plaatse gaan wanneer dat echt nodig was. En we zijn natuurlijk niet bij de pakken blijven zitten. Als er met deze crisis één ding duidelijk wordt in onze industrie, dan is het wel dat we opnieuw lokaal moeten produceren in West-Europa, in plaats van opdrachten uit te besteden aan goedkopere producenten in het Verre Oosten. Da’s makkelijk gezegd natuurlijk. Wie het rekensommetje maakt, beseft dat dat enkel mogelijk is door het inzetten van automatisering. En daar komen wij op de proppen.”

“We verwachten dit jaar nog een stevige piek in het aantal bestellingen, en we merken nu al dat die er zit aan te komen. Het was hartverwarmend om ook tijdens onze ‘lockdown light’ in België positieve berichten te ontvangen van onze klanten uit gans Europa. Ze lieten ons weten dat ze dankzij onze robots toch konden blijven produceren, en stuurden ons soms zelfs filmpjes toe. Deze berichten kwamen natuurlijk allemaal van bedrijven die er de laatste jaren snel bij waren om in te zetten op automatisering. Daar plukken ze nu de vruchten van,” vertelt De Roovere.

Het merendeel van de maakbedrijven heeft de stap naar CNC-automatisering echter nog niet gezet, en dat beseft men bij RoboJob ook. “Spindeluren worden belangrijker dan ooit.  Elke CNC-machine zal moeten renderen, ook wanneer een virus bepaalt dat men weinig of geen operatoren heeft om deze te bedienen.  Het is niet langer de vraag of men moet automatiseren, maar hoe. Bij RoboJob kunnen we onze klanten het meest uitgebreide portfolio in CNC-automatisering aanbieden, en bovendien hebben we al meer dan 800 installaties op te teller staan in binnen- en buitenland. Er is niemand in onze sector die ons dat nadoet.”

En dus is het alle hens aan dek bij RoboJob. De productie werd al begin april weer opgestart, en ook de afgelopen maanden werd er hard doorgewerkt aan productinnovaties en nieuwe functionaliteiten. De installateurs zijn ook weer aan het werk, net als alle andere teams. Beurzen staan er dit jaar niet meer op het programma, maar zo komt er heel wat tijd vrij om alle installaties in te plannen. “En dat zal nodig zijn,” weet De Roovere. “Maar wij zijn er helemaal klaar voor. Onze klanten zullen zich er nu wel bewust van zijn dat het een absolute noodzaak is om te investeren in de automatisering van het machinepark. Nu meer dan ooit.”

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden