3 juli 2017 - 3 min leestijd

RoboJob lanceert whitepaper over Industrie 4.0 in maakindustrie

‘Industrie 4.0’, ‘de vierde industriële revolutie’, ‘smart factories’ of ‘slimme fabrieken’. Voor veel mensen blijven het allemaal erg abstracte begrippen die de laatste jaren langzaam maar zeker het taalgebruik van ondernemers en beleidsmakers zijn binnengeslopen. Maar wat betekent het nu voor een toeleverancier in de maakindustrie of in de CNC-sector? RoboJob geeft woord en uitleg in een whitepaper die eenvoudig is te downloaden op haar website.

De afgelopen jaren werden verschillende initiatieven tot leven geroepen, die allemaal tot doel hebben om de maakindustrie nieuw leven in te blazen. Eén van de meest voorkomende initiatieven is ‘Industrie 4.0’. Al te vaak blijkt echter dat het een erg abstract gegeven blijft voor toeleveranciers in de maakindustrie. “De laatste tijd krijgen we regelmatig vragen van onze klanten over Industrie 4.0,” vertelt CEO Helmut De Roovere. “Of onze Turn- en Mill-Assist Series in dat plaatje passen, en hoe dat dan werkt. Wanneer we daar op inpikken, blijkt echter dat het bij veel mensen gewoon niet duidelijk is wat deze hype nu juist betekent. Of wat het nu concreet betekent voor een kleine of middelgrote toeleverancier. Daar willen we graag duidelijkheid in brengen.”

 

Wat is Industrie 4.0?

RoboJob pakt het in haar stijl aan: “We zijn zelf ontstaan uit de maakindustrie, en pakken de zaken graag op een pragmatische manier aan, met gezond verstand. Wanneer deze ‘Industrie 4.0 wolk’ komt overwaaien, merk je vaak dat heel wat bedrijven erop springen en voor je het weet, is het allemaal ‘Industrie 4.0’ wat de klok slaat. Maar waar staat het nu echt voor? Wat betekent het in mensentaal voor een kleine toeleverancier en hoe kan hij er wat mee? Vraag het aan tien mensen, en je krijgt tien verschillende antwoorden. Dan ben je nog geen stap verder.” En dus maakt de Belgische marktleider in CNC-automatisering het duidelijk voor de toeleverancier. Er valt immers wel wat te zeggen over Industrie 4.0. “Absoluut,” aldus De Roovere. “De Duitse overheid lanceerde ‘Industrie 4.0’ begin dit decennium als antwoord op de vervaarlijke achteruitgang van de secundaire sector. Het gaat dus echt wel over de maakindustrie.”

 

Doorgedreven digitalisering

Voor wie nog niet helemaal mee is: Industrie 4.0 verwijst naar de samensmelting van de digitale wereld en de industrie. Sommigen spreken zelfs van de vierde industriële revolutie. De bedrijven van de (nabije) toekomst – de zogenaamde ‘smart factories’ – kenmerken zich door een verder doorgedreven digitalisering waarbij alle machines van het productieproces met elkaar in verbinding staan en onderling communiceren. Een voorbeeld: freesmachines zullen niet langer beladen worden door arbeiders, maar door slimme robots. De voordelen van deze innovaties zijn talrijk: hogere efficiëntie, productiviteit en flexibiliteit, die op hun beurt leiden tot kostenbesparingen, hogere rendementen en een verhoogde werkvreugde bij de operatoren. Zij kunnen zich immers meer en meer toeleggen op het creatieve deel van de job terwijl de machines en robots het repetitieve, fysieke deel voor hun rekening nemen.

De volledige whitepaper ‘Industrie 4.0 in de maakindustrie’ is te downloaden op de website van RoboJob.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden