7 juni 2023 - 4 min leestijd

Rösler hangbaanstraalinstallatie lost capaciteitsprobleem Gam Coating op

Gam Coating valt in een term samen te vatten: no-nonsense. Het bedrijf uit Oss is meer dan veertig jaar specialist op het gebied van poedercoating, stralen, parelstralen, schooperen en spuiten. Om de vraag aan te kunnen heeft Gam Coating onlangs een Rösler hangbaanstraalinstallatie aangeschaft. 

Alles aan de IJsselstraat in Oss voelt vertrouwd. Of het nu de vrijwel identieke panden aan de voorkant van het terrein zijn, waar de broers Arnold en Marc Princen wonen, strak naast de productiehal van Gam Coating. Of de naam Gam Coating zelf, wat staat voor Gerrit, Arnold en Mark. Vader Gerrit begon in Oss in 1972 een autospuiterij, die uiteindelijk verder is uitgegroeid tot volwaardig industrieel coatingbedrijf. 

Of zoals Marc Princen de gasten verwelkomt. Zijn werkkleding vol met stof en verfresten en met een grote welkomstglimlach. Zijn broer Arnold is net een week met pensioen en Princen is druk met het afmaken van een klus een klus afmaken. Er is meer dan genoeg vraag, geeft hij aan. “Al zouden we twee keer zo groot worden, dan nog kunnen we alle lijnen vullen.”

Zwart

Het is precies die vraag die Princen over de streep heeft getrokken om te investeren in een nieuwe hangbaanstraalinstallatie. “Na verloop van tijd hebben we de autospuiterij op zijn beloop gelaten en hebben we ons meer en meer geconcentreerd op industrieel werk. We werken voor de automotive sector, de machinebouw en de agrotechniek, maar ook onderdelen voor binnentoepassingen worden gecoat. En we kunnen ook natlakken.”

De kracht van Gam Coating is dat ze flexibel zijn, kwaliteit bieden en vooral dat ze op tijd leveren. Princen: “We kunnen tussendoor kleinere series draaien of klanten snel uit de problemen helpen als er een onverwachte klus komt. Veel coatingbedrijven zijn te strak in hun proces: op maandag coaten we zwart, op dinsdag blauw. Is het dinsdag en het moet een deel zwart worden gecoat? Helaas, dan moet je vaak weer wachten tot de maandag. Bij ons is dat niet het geval. Wij helpen de klant, juist wanneer ze omhoog zitten.”

Capaciteit

Princen weet dat de basis van elke coating of lak zit in het voorbehandelen van het oppervlak. “We kiezen voor stralen. Ten opzichte van chemisch of fysisch voorbehandelen is dat een stuk milieuvriendelijker. We gebruiken het straalmiddel corund, omdat het nauwelijks reageert met het substraat. Voor grote onderdelen hebben we een grote straalcabine, waar we handmatig werken. Zo kunnen we thermisch verzinkt staal, rvs en andere non-ferro metalen goed voorbehandelen. Het straalmiddel wordt gedoseerd aan de perslucht toegevoegd en continu door een scheidingsinstallatie ontdaan van stof en verontreiniging. Goedgekeurde overdruk adembescherming, gevoed door gereinigde lucht en beschermde werkkleding zorgen voor een gezond werkklimaat.”

Terug naar de toenemende vraag. De aanvragen voor poedercoaten konden Princen en zijn mensen nog net bijhouden, maar meer en meer werk kwam ook voort uit het natlakken. Princen: “We moesten wel een stap maken. En het was de keuze tussen een nieuwe straalcabine inrichten of een straalmachine aanschaffen. Met een nieuwe straalmachine hebben we capaciteit gekocht.”

Flexibel

De keuze viel op een Rösler hangbaanstraalinstallatie. Hangbaanstraalinstallaties zijn de werkpaarden onder de straalinstallaties – ze verwijderen walshuid, ontroesten, ontlakken, ruwen op en ontzanden betrouwbaar, flexibel en krachtig. Ze worden meestal gebruikt waar zware of grote werkstukken en massieve stalen werkstukken onderdelen moeten worden bewerkt. De werkstukken worden opgehangen aan dwarsbalken en door middel van een railsysteem cyclusgewijs of in een continu doorloopproces door de machine verwerkt.

Erwin Verbruggen, accountmanager Shot Blasting Technology bij Rösler: “De hangbaanstraalinstallaties zijn zeer flexibel en worden bovendien gekenmerkt door hun bijzonder compacte en ruimtebesparende ontwerp. Het transportsysteem is een open Y-rail, zodat aan elke kant een werkstuk gehangen kan worden; deze worden dan afwisselend gestraald. De straalcabine is opgebouwd gelast uit mangaan hardstaal met een materiaaldikte van 8 mm. De straalruimte is bekleed met extra gehangen mangaan hardstalen platen van 10 mm dik, met een innovatief bevestigingssysteem, waardoor de platen eenvoudig draai- en wisselbaar zijn.”

Werpsnelheid

Princen is erg tevreden met de cabine met een hoogte van 2700 mm en een breedte van 2200 mm. “Ongeveer driekwart van de producten die we coaten, zoals handheien, rekken, machineonderdelen, frames voor tafels of deuren, kunnen we kwijt in de hangbaanstraalinstallatie. Het gaat dan om stukken tot ongeveer 2×2 meter. De programmering is niet moeilijk: belangrijk zijn tijd en afwerpsnelheid. Voor grotere producten gebruiken we onze grote cabine.”

Een belangrijke reden voor de keuzen van deze hangbaanstraalinstallatie is ook de energierekening. “Bewust omgaan met energie speelt zeker een rol. Natuurlijk omdat we het relevant vinden voor het milieu. Maar het prijskaartje van energie is ook een van de aspecten.” Deze Rösler straalinstallatie heeft een hoge energie-efficiency. De wisselcyclus is optimaal, omdat de rotatie-energie van de turbine in kinetische energie wordt omgezet, dankzij het Y-design van de turbineschoepen en door de gecentreerde doseerde en impellor.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden