5 december 2019 - 5 min leestijd

Rösler AM Solutions biedt oplossingen voor nabewerken AM-werkstukken

Het nabewerken van 3D-geprinte onderdelen was tot voor kort één van de factoren die de industriële toepassing van Additive Manufacturing afremde. AM Solutions, de merknaam van de Rösler Group voor alle activiteiten rondom Additive Manufacturing, haalt deze drempel weg met oplossingen voor geautomatiseerde post processing van metalen en kunststof onderdelen. Samen met HP wordt nu ook technologie ontwikkeld om stukken die van de HP 3D-printers afkomen, geautomatiseerd na te bewerken.

AM Solutions en HP hebben hun samenwerking aangekondigd tijdens Formnext. “HP is een belangrijke partner in ons AM-netwerk. Dankzij deze samenwerking kunnen we de geautomatiseerde post processing oplossingen optimaal afstemmen op de Multi Jet Fusion technologie van HP,” zegt Stephan Rösler, directeur Rösler Oberflächentechnik. HP noemt de samenwerking een voorbeeld van hoe de 3D-printerfabrikant marktleiders bij het ecosysteem betrekt, om zo Additive Manufacturing een impuls te geven. “Rösler Group beschikt over veel knowhow van zowel machinebouw als proceskritische oppervlaktebewerkingen”, zegt Ramon Pastor, interim Head of HP 3D Printing & Digital Manufacturing. Hij verwacht dat de samenwerking de serieproductie van 3D-geprinte onderdelen in specifieke industriesegmenten zal versnellen en vergroten.

 

Verbetering van de eigenschappen

AM Solutions biedt een breed portfolio aan oplossingen om 3D-geprinte werkstukken geautomatiseerd na te bewerken. Er zijn installaties voor zowel kunststof als metalen producten en zowel voor het automatisch verwijderen van poeder, het reinigen van de prints, verbeteren van oppervlakken alsook het kleuren van 3D-geprinte werkstukken. Deze oplossingen reduceren niet alleen de hoeveelheid handwerk, ze verbeteren eveneens de eigenschappen van 3D-geprinte onderdelen. Naast optische verbeteringen geldt vaak ook dat mechanische eigenschappen beter worden. Zo brengt de M2 machine de oppervlakteruwheid van een metalen AM-werkstuk geautomatiseerd terug naar Ra 0,062 micrometer. De originele geometrie blijft behouden, terwijl de hoogglans afwerking de eigenschappen van het onderdeel verbetert.

 

Poeder verwijderen, reinigen en oppervlakteverbetering

De huidige machinelijn van AM Solutions bestaat uit acht machines, los van het machine-aanbod van partners waar intensief mee wordt samengewerkt. De S-lijn omvat vier machines die ontwikkeld zijn om automatisch poeder te verwijderen en het oppervlak van het AM-werkstuk te reinigen met straaltechniek. De S1 is een plug-and-play systeem, dat zowel manueel als semi-automatisch poeder verwijdert en het oppervlak reinigt. De S2, geïntroduceerd tijdens Formnext, is een machine voor het geautomatiseerd uitpakken en reinigen van onderdelen die op een poederbedmachine zijn geprint. Het verwijderde poeder kan men hergebruiken in de volgende printjob. De nabewerking verdicht het oppervlak van het onderdeel. De S3 is ontwikkeld voor het nabewerken van grote en complexe onderdelen. Het compacte systeem kan beladen worden door een robot. Het op water gebaseerde proces voor het verwijderen van supportstructuren en overtollig poeder zorgt voor consistente en herhaalbare resultaten.

In de M-lijn biedt AM Solutions machines voor de oppervlaktebewerking van AM-werkstukken op basis van Rösler’s glijslijptechniek. De M1 is ideaal voor enkelstuks en kleine batches. Recycling van proceswater is hierin geïntegreerd. Met de M2 worden grote volumes aan AM-onderdelen nabewerkt. De automatische procesbewaking van alle relevante parameters, zorgt voor een hoge processtabiliteit. De M3 is de machine voor het glijslijpen en polijsten van grote, complexe AM-werkstukken.

In zowel de S-lijn als de M-lijn zijn tijdens Formnext tevens een tweetal instapmachines geïntroduceerd, voor een meer kostenefficiënt proces. Deze machines – S1 Basic & M1 Basic – zijn vanwege het compacte design eenvoudig te integreren in elke productielijn.

 

Kleuren van kunststof onderdelen

AM Solutions werkt samen met specialisten op het vlak van post processing van AM-werkstukken. Hierdoor zijn ook voor specifieke uitdagingen oplossingen beschikbaar, waarbij de expertise van AM Solutions de best passende oplossing waarborgt. Zo wordt er samengewerkt met Post Proces Technologies, een pionier in het nabewerken van zowel SLA, FDM als MJF- en Polyjet printstukken. DLyte bouwt systemen voor het nabewerken van metalen onderdelen. Hiermee kunnen inwendige structuren die tot nog toe onbereikbaar waren, gladder worden gemaakt. Tot slot biedt AM Solutions de Cipres technologie aan om 3D-geprinte nylon onderdelen te kleuren.

 

Ontdek de technologie

Op 13 februari vindt bij Rösler Benelux in Oss een informatieavond plaats, die samen met Flam3D wordt georganiseerd. Rösler / AM Solutions presenteert zich dan, inclusief praktische voorbeelden en demo’s op nieuwe machines. Bezoekers kunnen deelnemen aan een rondleiding langs de verschillende machines voor post processing van oppervlakken.

In maart presenteert AM Solutions zich op het speciale AM Demoplein op de TechniShow (17 – 20 maart 2020). Hier worden niet alleen machines getoond en live demonstraties gegeven, maar zijn ook specialisten van AM Solutions aanwezig.

 

AM Solutions biedt 3D-printservice aan

Om klanten te ondersteunen bij de implementatie van Additive Manufacturing, is AM Solutions onlangs een 3D-print servicebedrijf gestart. Klanten kunnen hier terecht voor het volledige proces, van design en engineering voor Additive Manufacturing tot en met het 3D-printen zelf en alle vormen van post-processing, waaronder warmtebehandeling en CNC frezen. Ook wordt reverse engineering, waarbij bestaande onderdelen met 3D-scannen worden gedigitaliseerd en daarna geprint, aangeboden. AM Solutions heeft verschillende 3D-printtechnologieën voor metaal en kunststof in huis en werkt samen met partners zoals Siemens, EOS, Stratasys, Altair en GOM. Door de samenwerking met HP heeft AM Solutions ook de Multi Jet Fusion 5200 3D printer in huis.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden