17 juli 2018 - 2 min leestijd

Sandvik Coromant introduceert twee nieuwe keramische wisselplaatsoorten

Sandvik Coromant introduceert twee nieuwe keramische wisselplaatsoorten die geschikt zijn voor het uitvoeren van draaibewerkingen op componenten gemaakt van veeleisende HRSA (hittebestendige superlegering) materialen.

De keramische soorten CC6220 en CC6230 zijn ontwikkeld voor het bewerken van veeleisende materialen, waar whiskers keramiek en SiAlON’s tekortschieten. Hun capaciteit betreffende het omgaan met hogere snijsnelheden draagt bij aan de lagere kosten per component, terwijl inherente bewerkingszekerheid waarborgt dat er geen compromissen worden gesloten ten aanzien van de kwaliteit om fabrikanten steeds weer onderdelen van hoge kwaliteit te laten produceren. Er is een groeiende vraag naar onderdelen voor motoren in de lucht- en ruimtevaart, die bestand zijn tegen extreme temperaturen die extremer zijn dan die voor onderdelen gemaakt van Inconel en andere high-performance superlegeringen. Hoewel deze poedermetallurgische materialen bestand kunnen worden gemaakt tegen aanzienlijk hogere temperaturen, zijn ze moeilijker te bewerken dan gangbare HRSA’s. “CC6220 en CC6230 munten uit bij het draaien van veeleisende materialen in tussentijdse bewerkingen (intermediate stage machining),” zegt Rolf Olofsson, Product management draaien bij Sandvik Coromant. “Ze brengen de productiviteit op een hoger niveau vergeleken met whiskers keramiek en SiAlON’s, zowel qua snijsnelheden en voeding. Daarnaast is een herhaalbare kwaliteit gewaarborgd.” Naast de productiviteitsverbeteringen van meer dan 50% ten opzichte van whiskers keramiek en SiAlON’s, bieden CC6220 en CC6230 een langere standtijd in uitdagende HRSA’s, en reduceren zo de kosten per onderdeel.

 

Lucht- en ruimtevaart 

Sandvik verwacht dat één van de meest gangbare toepassingen die hiervan zal gaan profiteren het draaien van turbineschijven is. In een praktijkvoorbeeld bij het bewerken van een lagedruk turbineschijf gemaakt van Rene materiaal (42-45 HRc) als onderdeel van een tussentijds bewerkingsproces, werd een CC6220 RPGX wisselplaat gebruikt voor het maken van uitsparingen en CC6230 RPGX wisselplaten voor de voordraaibewerkingen bij snijsnelheden tot wel 400 m/min. Het proces realiseerde een verspaningsvolume van 80 cm3/min. Behalve de lucht- en ruimtevaartsector, verwacht Sandvik dat ook andere sectoren zullen profiteren van CC6220 en CC6230, waaronder elektriciteitsopwekking (turbinecomponenten van Inconel en Hastelloy), en olie- en gas (bijvoorbeeld onderdelen bekleed met stelliet 6).

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden