18 augustus 2021 - 3 min leestijd

Sterke groei in orders voor Duitse machinebouw: VDW verhoogt prognose 2021

In het tweede kwartaal van 2021 stegen de inkomende orders in de Duitse gereedschapswerktuigindustrie met 103 procent in vergelijking met dezelfde periode in het voorgaande jaar. De binnenlandse bestellingen stegen met 81 procent. De buitenlandse orders lagen 114 procent hoger dan vorig jaar. In de eerste helft van 2021 stegen de bestellingen van Duitse leveranciers met 57 procent. Binnenlandse bestellingen waren 38 procent hoger dan het voorgaande jaar en buitenlandse bestellingen 68 procent.

“De industrie heeft aanzienlijk meer dynamiek dan aanvankelijk werd aangenomen en noteert, ondanks enkele leveringsproblemen, een sterke toename van haar bestellingen”, zegt Dr. Wilfried Schäfer, directeur van de VDW. De zeer hoge groeipercentages kunnen ook worden verklaard door de zwakke vergelijkende waarden van het corona-jaar 2020. Het ordervolume is echter merkbaar hersteld en ligt met 4 procent slechts iets onder het pre-corona-niveau in 2019. De ontwikkeling is ook breed en toont de grote opgehoopte vraag onder beleggers van over de hele wereld.

Topjaren

De drijvende kracht zit nog in het buitenland. Azië blijft gekenmerkt door de grote vraag uit China, dat tweederde van het Aziatische ordervolume vertegenwoordigt. Het Amerikaanse bedrijfsleven begint te herstellen. Er zijn steeds meer signalen dat de bestellingen van daaruit in de toekomst sterker zullen aantrekken. Ook Europa is merkbaar wakker geworden. Vooral fiscale beleidsmaatregelen met investeringsbevorderende programma’s ondersteunen hier de vraag. Modelvoorbeelden zijn Oostenrijk en Italië. De binnenlandse markt volgt met enige vertraging. Al met al is het niveau van de topjaren 2017/2018 echter nog ver verwijderd.

“Zonder de knelpunten en prijsstijgingen bij leveringen, bijvoorbeeld voor elektronica, staal, plaatwerk, zou nog meer mogelijk zijn”, vat Schäfer samen. Tegen de achtergrond van een herstel van de wereldeconomie wordt echter een verdere stijging verwacht. Dit heeft al impact op de productie in het lopende jaar. Door de forse toename van de orders heeft Oxford Economics, de hogere productie op 8 procent gezet, twee punten meer dan in het voorjaar. Dit zou het volume in het lopende jaar op 13,2 miljard euro brengen. “Er is echter nog een lange weg te gaan voordat het topresultaat voor 2018/2019 wordt behaald”, zegt Schäfer. De industrie had toen een resultaat van 17 miljard euro behaald.

De werkgelegenheid, een achterblijvende indicator van de economische ontwikkeling, daalt nog steeds. In juni had de industrie bijna 8 procent minder mensen in dienst dan een jaar eerder. Dat waren ongeveer 64.200 vrouwen en mannen. Werktijdverkorting werd grotendeels beëindigd. “Tegelijkertijd vrezen we het tekort aan geschoolde arbeidskrachten, omdat onze sector voor grote uitdagingen staat. Sleutelwoorden zijn transformatie in de auto-industrie, de energietransitie en digitalisering”, besluit Schäfer.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden