24 oktober 2018 - 2 min leestijd

Trumpf Active Speed Control past voeding automatisch aan

Trumpf presenteert deze week op de EuroBlech een innovatie genaamd Active Speed Control. Volgens Trumpf is dit systeem een mijlpaal op weg naar de autonome fiberlasermachine. Het systeem kijkt door de nozzle rechtstreeks op het snijgebied en bewaakt en reguleert in real-time de voeding van fiberlasermachines. Active Speed Control verhoogt de betrouwbaarheid van het proces en vermindert uitval en nabewerking.

Active Speed Control reageert direct op veranderingen in het materiaal. De snijspleet onthult veel over de kwaliteit en processtabiliteit. Hoe gemakkelijker het gesmolten materiaal uit de opening komt, des te soepeler snijdt de machine. In constructie- en roestvaste staalplaten vanaf vier millimeter, neemt Active Speed Control deze smeltstroom onder de loep. De sensor kijkt door de nozzle en observeert of het gesmolten materiaal goed ontsnapt. Aan de hand hiervan bepaalt en regelt Active Speed Control vele honderden keren per seconde de snelst mogelijke voedingssnelheid. Op deze manier zorgt het systeem altijd voor een optimale voeding, zelfs als de plaatdikte varieert of de bovenkant is vervuild door roest of verf. Dergelijke materiaalverschillen veroorzaken gewoonlijk vaak slakvorming of een onderbroken snede. Met de sensoren van Active Speed Control werkt de machine zo snel mogelijk en zo betrouwbaar als nodig. Dit resulteert vaak in snelheden die ver boven de standaardwaarden liggen.

 

Bediener ontlasten

Tot nu toe was het de taak van de bediener om de voeding aan te passen aan het materiaal. Active Speed ​​Control neemt dit uit handen. Dit vergemakkelijkt de productie, vooral de productie van één stuk. Om verschillen in materiaaldikte te compenseren, verlagen gebruikers ook vaak de voeding van de machine. Hoewel dit de procesbetrouwbaarheid in veel gevallen verhoogt, heeft het vaak een negatief effect op het snijproces en de kwaliteit van de snede. Een lagere voedingssnelheid veroorzaakt bijvoorbeeld warmte in het materiaal. Door deze warmteontwikkeling smelt het materiaal ongecontroleerd. De automatische voedingscontrole voorkomt deze verhoogde warmteontwikkeling. Daarnaast kan de bediener op elk gewenst moment het live-beeld van de blik via de nozzle en de belangrijkste procesparameters ophalen op besturing van de machine of een tablet. Dus de gebruiker kan het systeem te allen tijde in het oog houden.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden