23 maart 2023 - 2 min leestijd

Trumpf-huisbeurs Intech 2023 in teken van duurzaamheid in de productie

De Intech-huisbeurs van Trumpf staat in het teken van duurzaamheid. Het hightechbedrijf presenteerde oplossingen voor meer duurzaamheid en productiviteit in digitaal genetwerkte productie. Denk hierbij aan technologieën om materiaal, energie en snijgas te besparen. Daarnaast laat Trumpf methoden zien voor het verminderen of volledig vermijden van milieubelastende chemicaliën bij de productie van auto’s.

Zo presenteert Trumpf op Intech de Eco Cooler, een nieuw type koeler die de lasersnijmachines van Trumpf koelt met zuiver water. Als gevolg hiervan besparen gebruikers 80 procent van de energie die wordt gebruikt om koude op te wekken en ook volledig af te zien van milieubelastende koelmiddelen. Daarnaast laat het hightechbedrijf bezoekers de Highspeed Eco-technologie zien, waarmee gebruikers het gasverbruik tijdens het lasersnijden tot wel 60 procent kunnen verminderen. Trumpf demonstreert onder meer hoe tijdens de productie materiaal kan worden bespaard met het nanojoint-proces. De laser fixeert het onderdeel met kleine bevestigingspunten in plaats van brede staven. Op deze manier kunnen de componenten direct naast elkaar op de plaat worden genest, wat resulteert in minder schrootskeletten.

Lasers

Op het gebied van lasertechnologie demonstreert Trumpf op Intech hoe de klimaatbescherming in de automobielproductie aanzienlijk kan worden verbeterd. Het bedrijf toont kortepulslasers die vervuilende, chemische reinigingsprocessen in de industrie vervangen. De kortepulslasers reinigen alleen de onderdelen waar het echt nodig is. In vergelijking met conventionele methoden besparen gebruikers water en chemische reinigingsmiddelen. Bovendien heeft Trumpf met High Speed Laser Deposition Welding (HS-LMD) een proces tot industriële volwassenheid gebracht dat de slijtage van remschijven en daarmee de uitstoot van fijnstof kan helpen verminderen. Fijnstof is al in zeer lage concentraties schadelijk voor de gezondheid. Ongeveer de helft van de fijnstofemissie in het wegverkeer is het gevolg van slijtage van remmen, banden, koppelingen en het wegdek, waarvan ongeveer de helft remstof. Met HS-LMD gecoate remschijven stoten veel minder fijn stof uit dan conventionele remschijven. 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden