2 mei 2017 - 2 min leestijd

Trumpf Intech legt focus op digitale transformatie

Tijdens het jaarlijkse open huis van Trumpf in Ditzingen (D), de Intech, legde de machinebouwer deze week de focus op digitalisering. Het bedrijf presenteerde daarom een breed product- en technologieportfolio op het gebied van plaatbewerking, industriële lasers en softwareoplossingen. En dan met name geënt op de digitaliseringskoers die de productie-industrie staat te wachten.

“Photonic is de deuropener voor de digitalisering. Kijken we naar de productie van morgen dan zien we nieuwe systemen die gebaseerd zijn op lichttechnologie”, start Peter Leibinger, voorzitter van het bestuur en directeur van Trumpf Lasertechnik/Elektronik de persconferentie. “In de productie is photonik al jaren een belangrijk middel. Kijk naar de laser, het flexibelste gereedschap dat er bestaat”, aldus Leibinger. Hij doelt daarmee op de mogelijkheden die de laser biedt zoals lassen, snijden, boren, frezen, buigen, harden, markieren of printen. In de toekomst verwacht Leibinger dat photonik alsmaar belangrijker wordt, zeker met de digitaliseringsslag die gemaakt gaat worden. “We zijn er zeker van dat de digitalisering een doorslaggevend effect zal hebben op de productie-industrie”, vervolgt Leibinger. Het verbaast dan ook niet dat de nieuwe disklaser TruDisk 5002 die deze week op de Intech is gepresenteerd, klaar is voor de digitalisering. In de TruDisk 5002 zijn 500 sensoren verwerkt die real-time informatie uit de laserbron kunnen verzenden naar de software voor analyse. De nieuwe laserbron heeft naast dat die Industrie 4.0 ready is gemaakt, ook diverse andere technologische verbeteringen. Zo is de TruDisk compact geconstrueerd, is de bron leverbaar met 3, 4 en 5 kW vermogen en is het systeem volgens Trumpf 20 procent energie-efficiënter geworden.

 

In de praktijk

Veel aandacht ging er dit jaar ook uit naar TruConnect. Dit is de oplossing van Trumpf om Industrie 4.0 in de praktijk te brengen. Met TruConnect kan de gebruiker ten alle tijden real-time informatie over de productiviteit van het ‘vernetzte’ machinepark bekijken. Daarnaast kan de monteur bijvoorbeeld de toestand van alle lasers in het netwerk bewaken, eventuele proces optimaliseringsmogelijkheden identificeren en op die manier de beschikbaarheid en productiviteit van de lasersystemen verhogen. De basis van TruConnect is de data-interface Central Link. Deze stelt informatie van de machine- en productiestatus ter beschikking en draagt dit over naar een lokaal ERP-systeem of naar cloud gebaseerde oplossingen. Central Link functioneert met verschillende machinetypen en maakt het mogelijk om bijvoorbeeld de bezettingsgraad en de onderhoudsbehoeften te koppelen. Zo worden data bruikbaar gemaakt.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden