20 november 2019 - 3 min leestijd

Trumpf onthult medische 3D-metaalprinter op Formnext

Trumpf heeft tijdens de Formnext in Frankfurt (D) een nieuwe 3D-printer geïntroduceerd die zich leent voor medische engineering en andere toepassingen met hoge normen en kwaliteit. De nieuw ontworpen TruPrint 2000 verwerkt het poeder in een omgeving met inert gas, waardoor wordt voorkomen dat verontreinigingen in het poedercircuit infiltreren. Dit is een belangrijk voordeel voor gevoelige medische werkstukken en dergelijke.

Trumpf heeft de TruPrint 2000 zo vernieuwd dat inert gas nu van achter naar voren in de bouwkamer stroomt. Dit verbetert de kwaliteit van de geprinte onderdelen. Met een andere nieuwe ontwikkeling kan de operator nu overtollig poeder verwijderen van het werkstuk direct in het systeem in plaats van het eruit te halen en uit te pakken op een apart station, zoals in het verleden. Dit is eenvoudiger en bespaart tijd. “Met de TruPrint 2000 kunnen fabrikanten profiteren van de voordelen van additive manufacturing en dan met name bedrijven in de medische en tandheelkundige techniek”, zegt Klaus Parey, directeur Trumpf Additive Manufacturing.

 

Twee 300 W lasers

De TruPrint 2000 heeft het Multilaser-ontwerp. Twee 300 W lasers die samen werken om de productiviteit van het systeem te verhogen. Op dezelfde manier benaderd als voor de TruPrint 1000, hebben de ontwikkelaars de brandpuntsdiameter van de TruPrint 2000-laser verkleind tot 55 micrometer om componenten af te drukken met gladdere oppervlakken, verbeterde kwaliteit en ingewikkelde rasterstructuren. De TruPrint 2000 is geschikt voor het printen van onderdelen uit titanium, een materiaal dat prominent aanwezig is in medische hulpmiddelen. “Het nieuwe ontwerp van de machine biedt gebruikers de voordelen van lean manufacturing. Het vereist minder add-ons, dus de instapinvesteringen zijn lager voor bedrijven die AM willen bereiken”, zegt Florian Krist, productmanager bij Trumpf Additive Manufacturing.

 

Digitale monitoring

De TruPrint 2000 heeft een geautomatiseerde kwaliteitscontrole van het  poederbed en het smeltbad. In geval van een fout meldt het systeem de operator, die vervolgens corrigerende maatregelen kan nemen. Een ander groot voordeel is een end-to-end documentatiespoor dat de kwaliteit van het printproces bevestigt. Dit is een belangrijke voorwaarde voor de additieve productie van medische producten.

 

Implantaten bij patiënten krijgen dat veel sneller

Trumpf heeft de nieuwe machine al gebruikt om implantaten ​​te printen, die zijn geïmplanteerd om stabiliteit aan de wervelkolom toe te voegen. Deze kunnen worden ingevoegd als een tijdelijke ondersteuning tussen twee wervels om de natuurlijke hoogte van het wervelsegment te herstellen. De kleine brandpuntsdiameter van de lasers leent zich voor het fabriceren van de ingewikkelde structuren van de implantaten. Gezond botweefsel hecht goed aan deze structuren. Het kost dit nieuwe systeem slechts 24 uur om negentien spinale implantaten te produceren. Het dient niet alleen medische engineeringbedrijven goed; het is ook een uitstekende keuze voor tandheelkundige toepassingen en het maken van gereedschappen en matrijzen.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden