10 november 2023 - 2 min leestijd

Trumpf viert verjaardag op het GLOW lichtkunstfestival met een jubileumlaser

Bij het GLOW lichtkunstfestival in Eindhoven brandt van 11 t/m 18 november 2023 de langste ‘verjaardagskaars’ van de wereld. Ter gelegenheid van haar honderdjarige bedrijfsjubileum richt het Duitse hightech bedrijf Trumpf een van de sterkste showlasers ter wereld naar de hemel. 

Voor de actie hebben de ingenieurs van het bedrijf samen met de showlaserfabrikant ‘Lightline’ een industriële laser van groot vermogen omgebouwd tot showlaser. “We willen het festival en ons jubileum benutten om plezier te schenken aan onze medewerkers, partners, klanten en alle andere inwoners van Brainport Eindhoven. Deze laser verbruikt amper energie en is volgens ons onderzoek toch de sterkste showlaserstraal van de wereld”, vertelt projectleider Philipp Barthold.

Föhnen

De showlaser staat bij de Trumpf-locatie in het noordwesten van Eindhoven. Hij brandt afhankelijk van de weersomstandigheden en het vliegverkeer op meerdere dagen tijdens het lichtkunstfestival. Met een hoogte van circa 10 kilometer is de groene lichtstraal in een omtrek tot 80 kilometer te zien.

Het groene licht ontstaat door een laser met drie kilowatt vermogen. “Deze laser is bijzonder energie-efficiënt. Als we hem een uur gebruiken, verbruikt hij ongeveer net zoveel energie als acht mensen die tegelijkertijd hun haar föhnen”, aldus Barthold. Aan het project namen ongeveer 35 laserexperts, veiligheidsspecialisten, constructeurs en andere experts deel. Naast de lasercompetentie die Trumpf bijdraagt, vereist het gebruik van een dergelijke laser omvangrijke vakkennis. Onder andere moet het luchtruim worden bewaakt om het luchtverkeer niet in gevaar te brengen. De uitvoering van dit project wordt verzorgd door het showlaserbedrijf Lightline.

Vermogen

Het familiebedrijf Trumpf behaalde het afgelopen jaar met circa 18.400 medewerkers een omzet van 5,4 miljard euro. Met meer dan 80 dochterondernemingen is de groep in bijna alle Europese landen, in Noord- en Zuid-Amerika en in Azië vertegenwoordigd. Het bedrijf levert als wereldwijd toonaangevende laserfabrikant lasers van groot vermogen aan het Nederlandse bedrijf ASML voor EUV-lithografie voor het produceren van de modernste chips. Bovendien ontwikkelt en verkoopt Trumpf in Eindhoven fotonische chips die onder andere worden gebruikt in smartphones. In Nederland geldt het bedrijf bovendien als toonaangevende fabrikant van digitaal verbonden machines en installaties voor plaatproductie. 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden