8 november 2023 - 2 min leestijd

Umati presenteert op BlechExpo nieuwe specificaties

Tijdens BlechExpo, de internationale vakbeurs voor plaatbewerking, presenteert het umati-team voor het eerst de nieuwste ontwikkeling van OPC UA voor werktuigmachines: de nieuwe Companion Specification OPC 40503 “UA for Metal Forming”. Een gezamenlijke multinationale werkgroep heeft een nieuwe standaard ontwikkeld die verwijst naar de OPC 40501-1 “UA for Machine Tools”-specificatie.

De standaard is onder meer gericht op de volgende gebruiksscenario’s:

Levering van OPC UA voor gebruiksscenario’s van werktuigmachines met behulp van de Machine Tools Facets

Toegang tot repetitieve vormingsgegevens en cyclische monitoring

Toegang tot karakteristieke vormposities en cyclische monitoring

Verstrekking van informatie over gereedschapspecifieke parameters voor het vervormen van metalen

Terbeschikkingstelling van proceswaarden uit functionele werkeenheden in verband met het vormingsproces

Cyclische monitoring van specifieke orderparameters

Cyclische monitoring voor vormspecifieke informatie

Melding als zich tijdens de verwerking bepaalde vormomstandigheden voordoen

In totaal waren twaalf bedrijven en verenigingen bij de werkgroep betrokken: Aida, Amada, AP&T Group, Fanuc, Japan Forming Machinery Association, Komatsu, Mitsubishi Electric, Muratec, Osterwalder, Schuler Group, SMS Group en Trumpf. Domenico Iacovelli, CEO Schuler Group en lid van de Raad van Bestuur van Andritz Group, geeft commentaar op het belang van de ontwikkeling: “De standaardisatie van interfaces is de basis voor een efficiënte autonomisering van productie-installaties. We verwachten het aantal verschillende interfaces voor het verbinden van plaatbewerkingsmachines met niveau 2- of niveau 3-systemen te standaardiseren en te verminderen, en zo de efficiëntie zowel bij de machineleveranciers als bij de softwarefabrikanten van Level 2 en Level 3 te verhogen. In de toekomst zullen we alle lijnen uitrusten met een gateway die voldoet aan de OPC UA Companion Specification for Metal Forming.”

Geïnteresseerden kunnen tijdens Blechexpo rechtstreeks van het umati-team op de umati-stand meer te weten komen over de achtergrond, technologie en voordelen van open, gestandaardiseerde data-interfaces voor de machinebouw. Bovendien zullen verschillende exposities het mogelijk maken om direct te ervaren hoe volwassen de technische oplossing is geworden, ook voor productietechnologie buiten de metaalbewerking. 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden