9 mei 2017 - 4 min leestijd

Vakbeurs Materials verbindt innovatie en techniek

Op 31 mei en 1 juni vindt in Veldhoven de vijfde editie van de vakbeurs Materials 2017 plaats. Dit jaar steunt de vakbeurs op vier pijlers: materialen, analyses, verbindingen en oppervlaktetechnieken. Elk met een eigen zone op de beursvloer, en elk met een aansprekend congresprogramma.

Materialen ‘an sich’ vormen de basis van deze beurs. Het zijn de bouwstenen van alles wat we om ons heen zien. Want waar zouden auto’s, vliegtuigen, gebouwen, high-tech apparatuur en smartphones zijn zonder de juiste materialen? We zijn er aan gewend dat dát materiaal juist voor díe toepassing wordt gebruikt, maar achter die vanzelfsprekendheid zit een wereld van techniek. En mocht je voor een bepaalde toepassing nog betere – lees: sterkere, goedkopere of mooiere – materialen nodig hebben, dan zijn er voortdurend nieuwe ontwikkelingen die hiertoe leiden. 3D-printen, nanotechnologie, zelfherstellende materialen – om er maar een paar te noemen. Het kan hierbij gaan om nieuwe materialen voor bestaande markten, maar ook om hele nieuwe ontwikkelingen die nog jaren onderzoek vergen voordat de materialen zijn omgewerkt tot een praktisch toepasbaar product.

 

Verbinding tussen materialen

Waar vroeger een voorwerp dikwijls uit één materiaal bestond, heeft u tegenwoordig steeds meer te maken met ingewikkelde producten die uit meerdere materialen zijn samengesteld. Bij de ontwikkeling van deze producten is verbindingstechnologie minstens zo belangrijk als de optimalisatie van de materialen waaruit product gemaakt wordt. Een product ‘doet’ het pas goed als deze materialen, of de afzonderlijke onderdelen, onderling goed op elkaar zijn afgestemd. En hier speelt het grensvlak tussen deze materialen – de verbinding – een doorslaggevende rol. Denk maar eens aan de slimme keuzes die u moet maken om meerdere materialen, die elk op een andere manier uitzetten bij temperatuursverhoging, toch sterk en zonder spanning aan elkaar te verbinden.

 

Deklagen

Corrosiewerende coatings op metalen ondergronden, slijtvaste coatings bovenop een boortje en verflagen op een huis zijn zo maar een paar voorbeelden. De oppervlaktetechnieken om deze lagen op een voorwerp aan te brengen hangen nauw samen met de gebruikte materialen. Een expertise op zich.

 

Meten is weten

U weet pas of een materiaal geschikt is voor de beoogde toepassing wanneer het onder gebruiksomstandigheden is getest. Dit kunnen simpele testen zijn, maar ook specifieke materiaalanalyses om na te gaan of verontreinigingen geen roet in het eten gooien. Of ingewikkelde metingen om te bepalen of materiaalparameters voldoen aan de mechanische, thermische of elektrische eisen die aan het product worden gesteld. Door de verdergaande automatisering spelen computersimulaties aan materialen een ondersteunende rol bij experimentele metingen.

 

Pijlers

Vakbeurs Materials verbindt de vier pijlers: materialen, verbindingen, oppervlaktetechnieken en analyses. Elke pijler krijgt een eigen zone op de beursvloer, waarbinnen de 85 exposanten zich rondom de gezamenlijk in te vullen Experience Areas zoals het analyse paviljoen en de verbindingstentoonstelling zich kunnen positioneren. Hier geven ze onder meer live demo’s, en kunnen bezoekers zelf aan de slag gaan. Bovendien krijgt elke zone een aparte lezingenzaal, met een keur aan lezingen en zes keynotesprekers die praktische informatie en inhoudelijke achtergrondkennis geven. Naast deze ‘materiaalkundige verbinding’ slaat de vakbeurs Materials dus ook een brug tussen wetenschap en concrete toepassing.

 

Uitgebreid kennisprogramma
Tijdens Materials kunt u kiezen uit ruim 40 lezingen. De keynote lezingen zijn:

– Ontwerpproces verandert door Computational Design. (Peter Heideman, Architect AvB, StudioSK / Moveren)

 – Hoe kom je in het ontwerpproces van kunststof producten tot de juiste materiaalkeuze? (Joop Onnekink, Senior Consultant, Pezy Group Groningen)

 – M2i – Onderzoek aan High Tech Materialen. (Dr. Harald Kerp, Programma Manager, The Materials Innovation Institute)

 – Designing functional micro materials. (Dr. Wim Noorduin, Group Leader, AMOLF)

 – Global Resource Depletion: Threats and Opportunities. (Dr. Ir. A.M. Diederen, Senior Scientist, TNO)

 – Lina: ’s werelds eerste bio-based auto. (Noud van de Gevel, PR & Media manager, TU/ecomotive)

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden