16 maart 2020 - 3 min leestijd

Vakopleiding Techniek Cuijk investeert in Doosan machines

Met de investering in Doosan high-end machines en cobotautomatisering zoekt Vakopleiding Techniek Cuijk de aansluiting met de praktijk. De vakopleider die al sinds 2014 de opleiding verspaningstechnoloog aanbiedt, heeft daarvoor bij Dormac CNC Solutions de handtekening gezet onder een order voor levering en installatie van een Doosan DVF 5000 vijfassige freesmachine, een CNC Lynx 2100LYA draaimachine en een cobot van Doosan Robotics. 

“Wanneer je studenten op MBO-4 niveau vijfassig frezen en meerassig draaien bij wil brengen en aandacht wilt besteden aan onbemand produceren, dan moet je ook zulke machines in huis hebben”, legt directeur Wouter van Raffen van Vakopleiding Techniek in Cuijk uit. “Tot nu toe konden we alleen twee-assig draaien en drie-assig frezen aanbieden. Binnen het nieuwe (of geactualiseerde) kwalificatiedossier opgesteld door SBB, een samenwerkingsverband tussen scholen en bedrijfsleven, is vastgelegd op welke onderwerpen opleidingen beter aan moeten sluiten op de productietechnologie die in het huidige bedrijfsleven wordt gebruikt. 24/7 produceren is daar een onderdeel van. Ook cobottechnologie mag daarom niet ontbreken in ons opleidingsprogramma voor verspaning”, legt van Raffen uit.

Vakopleiding Techniek Cuijk is een stichting van 65 bedrijven in de regio Cuijk en Nijmegen die studenten opleiden voor precisietechniek, mechatronica, metaalbewerken en elektrotechniek op de niveaus 2, 3 en 4 in het MBO. Ongeveer 40 studenten volgen de opleiding CNC-verspanen.

 

Leveranciersselectie

“De strategische beslissing om in high-end productietechniek te investeren is genomen omdat we vanuit de praktijk werken. Vanuit de inkomsten die we behalen met plaatsing van studenten bij de aangesloten bedrijven hebben we daarvoor een budget vrijgemaakt en hebben we drie leveranciers benaderd. Daarbij hebben we vooral gekeken naar de technologie, de specificaties van de machines, de uitstraling en naar machines die door veel bedrijven worden gebruikt.”

“Dormac CNC Solutions kwam daarbij naar boven op basis van betrokkenheid, technische skills, service verlening en bekendheid in de markt. Dat schept vertrouwen. Bovendien worden Doosan machines door veel van de bij ons aangesloten bedrijven gebruikt”, vertelt van Raffen. “Een ander aspect is dat de leverancier zelf ook aanpassingen kan doen aan de machines en zowel de machines als de cobot kan leveren. Je hebt dan maar één aanspreekpunt voor het hele high-end programma.

De machines worden compleet geleverd met 3D-meettaster, geautomatiseerde voorinstelling in de draaimachine, koeling door de spil, gereedschappen en klemmen. “Dormac dacht ook mee aan de gezondheid van onze studenten en overtuigde ons van de noodzaak van oliemistfiltratie. De machines worden daarom met Dormatec Aircleaners geleverd.”

 

Siemens besturing

Zowel de vijfassige freesmachine als de meerassige draaimachine worden met Siemens Sinumeriek besturing geleverd. “De reden is simpel. Op de bestaande machines hebben we al Fanuc en Heidenhain besturingen. Siemens ontbrak daarbij nog. Studenten kunnen we daarmee nu breed en universeel opleiden.

De machines en cobot zullen komende zomer door Dormac worden geïnstalleerd. Voor het zover is zullen we veel tijd en aandacht besteden aan werving van nieuwe leerlingen van VMBO scholen uit de regio. Er is nog veel onbekendheid over de precisietechniek en nog meer over verspanen. Er is op dat gebied nog een lange weg te gaan. Volgend jaar hopen we de eerste BBL-leerlingen af te kunnen leveren met kennis van actuele verspaningstechnologie”, besluit Wouter van Raffen.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden