2 mei 2017 - 3 min leestijd

Van Zelst installeert 400 tons portaalpers

Ter versterking van de bestaande faciliteiten is op het Industrieterrein Eekterveld in Vaassen door Van Zelst Metaalwaren een volledig nieuwe persstraat in gebruik genomen. Het betreft hier een krachtige 400 tons portaalpers van het Italiaanse fabrikaat Sangiacomo, compleet met een moderne bandaanvoerlijn van Dimeco. Samen met bijpassende besturing werden beide geleverd door Rijva B.V., die deze twee producenten in de Benelux vertegenwoordigt.

Bij de Gelderse plaatbewerkingspecialist Van Zelst werden reeds eerder drie van dergelijke portaalpersen geïnstalleerd. De vierde machine die men hier thans plaatste is zuiver bedoeld voor verdere capaciteitsuitbreiding. ”We hebben het in dit geval over een degelijke 400 tons pers, die als uiterst betrouwbaar te kwalificeren is”, aldus Rutger van Zelst, General Manager bij Van Zelst Metaalwaren. “Door zijn redelijk compacte bouw had deze Sangiacomo portaalpers daarbij het grote voordeel dat de installatie geen extra investeringen vergde voor een bijzondere fundatie en ingrijpende aanpassingen in de fabriekshal.”

De nu in gebruik genomen plaatstalen portaalframe pers beschikt over een perskracht van 4.000 kN, bij een vaste slaglengte van 250 mm. Het aantal slagen is variabel van 30 tot 65. Bij de aandrijving is gekozen voor twee tegengesteld lopende excenterassen. Hierdoor worden onnodige dwarskrachten op de geleidingen voorkomen en is een rustige loop gewaarborgd. De pers is uitgerust met vier speciale Rotobloc rollijsten voor het gereedschapwisselen. Er wordt een hydraulische motor van het fabrikaat Danfoss toegepast voor de stoterhoogteverstelling. De voor- en achterzijde van de perstafel zijn voorzien van een pneumatisch bediend scherm.

Voor gebruik in combinatie met deze Sangiacomo portaalpers leverde Rijva een bijzondere Dimeco bandaanvoerlijn, bestaande uit een aangedreven afwikkelhaspel, een bandrichtmachine en een rollenaanvoerapparaat. De eerste is geschikt voor een coilgewicht van niet minder dan 8.000 kg, bij een maximale bandbreedte van 840 mm. De toegepaste bandrichtmachine – uitgerust met elf richt- en vier transportwalsen – is berekend op materiaaldiktes van 0,15 mm tot 2,0 mm. Bij het snelle rollenaanvoerapparaat wordt een opschuifnauwkeurigheid van +/- 0,05 mm aangegeven.

Bijzondere mijlpaal
Rijva B.V. wordt tot een van de grote specialisten op het gebied van niet-verspanende metaalbewerking gerekend. De levering van de installatie aan Van Zelst Metaalwaren mag volgens deze onderneming beslist een bijzondere mijlpaal worden genoemd. Want sinds de eerste introductie in Nederland in 2001 werden door Rijva inmiddels maar liefst 157 Sangiacomo C-frame persen en portaalpersen afgeleverd en geïnstalleerd. Ook dit jaar realiseerde men met de machines van deze Italiaanse fabrikant tal van opmerkelijke projecten. Het in Vaassen gevestigde bedrijf wijst daarbij onder meer op de pers die geleverd werd aan Te Booy in ’s Heerenberg. Voorts noemt men de nieuwe machine voor de nummerplaten-productie bij Crest in Raalte, alsmede de persen ten behoeve van een Amsterdamse edelmetalenverwerker, een ladderproducent in België en vatenfabrikant Greif. 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden